Cabinetul Ciolacu 2 a fost votat de Parlament. Marcel Ciolacu: Obiectivele principale – un guvern deplin funcțional și organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale

23 decembrie 2024, 17:24 (actualizat 23 decembrie 2024, 20:30)

Plenul Parlamentului s-a reunit în şedinţă comună și a validat lista Cabinetului Ciolacu 2.

ACTUALIZARE Rezultatul votului: Cu 240 de voturi pentru Cabinetul Ciolacu 2 și 143 contra, acesta a trecut.

ACTUALIZARE Se trece la vot, va fi un vot secret, cu bile. Noul guvern are nevoie de 234 de voturi pentru a trece.

ACTUALIZARE Reprezentanții Puterii și ai Opoziției dezbat programul de guvernare prezentat de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Iată dezbaterile:

ACTUALIZARE Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o.

„Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se parlamentarilor din sală – n.r.). Lecţii primim doar de la poporul român. Ne-a dat o lecţie acum puţină vreme şi am înţeles-o. (…) E o doamnă aici care a fost ministra Muncii din partea PNL vreo trei ani. A plimbat un dinozaur prin Parlament şi acum, tot din flexibilitate doctrinară, după ce a concediat ca suprem gest de competenţă ministerială o liftieră de la Ministerul Muncii, în acest moment ne dă lecţii de pe nişte principii pe care nu ştim să le definim, ba de dreapta, ba de extremă stângă. O să se lămurească istoricii la un moment dat”, a spus Romaşcanu, în plenul reunit al Parlamentului.

ACTUALIZARE SOS România nu va vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu, pe motiv că acesta nu are legitimitate, a anunţat, luni, liderul deputaţilor SOS, Dumitru Coarnă.

„Nu putem vota un guvern ilegitim. Acest guvern nu are legitimitate dintr-un simplu motiv: cel care a desemnat guvernul este într-o infracţiune în formă continuă, se numeşte uzurpare de calităţi oficiale, articolul 258 alineatul 2 Cod penal. Nu poţi vota un guvern ilegitim, nu ai cum, pentru că, practic, faci parte din acest joc pervers de reintroducere a dictaturii. Suntem într-o lovitură de stat în desfăşurare, începând cu data de 5 octombrie, prin acea decizie a Curţii Constituţionale pe care aţi influenţat-o în mod temeinic. Patru judecători PSD şi unul UDMR au luat o decizie care frizează penalul. Trebuie toţi cercetaţi şi condamnaţi penal. Grupul parlamentar SOS România nu susţine şi nu votează un guvern ilegitim”, a spus Coarnă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv.

ACTUALIZARE Prioritatea noului guvern trebuie să fie sprijinirea economiei, a declarat luni preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, care a atras atenţia asupra faptului că ne aflăm în mijlocul unei crize politice majore.

„Suntem în mijlocul unei crize politice majore, suprapusă unei crize bugetare accentuate de un deficit semnificativ la finalul anului 2024. În acelaşi timp, scena internaţională este marcată de transformări profunde, atât în relaţii globale, cât şi în dinamica securităţii regionale. Totuşi, cea mai mare provocare rămâne criza de încredere. Comunitatea maghiară (…) îşi asumă responsabilitatea guvernării”, a afirmat Kelemen Hunor în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit acestuia, Guvernul condus de Marcel Ciolacu are o misiune clară – să recâştige încrederea cetăţenilor.

ACTUALIZARE Parlamentarii POT nu vor susţine Guvernul propus de Marcel Ciolacu, considerând că este „o făcătură” şi vor vota împotrivă, a anunţat, luni, preşedintele Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă.

„Fake it till you make it. Nu merge, domnule Ciolacu şi domnule Iohannis. Adică, nu pot să te prefaci până când poate se întâmplă. Nu se întâmplă, domnule Ciolacu şi nu se întâmplă, domnule Iohannis. Nu poţi fenta realitatea. De la hârtia semnată de Iohannis pentru dumneavoastră, domnule Ciolacu, până la guvernul dumneavoastră şi tot ce veţi semna de acum încolo – nu este legal. Este ilegal, nu este real. Noi nu mai avem un stat de drept în România de când CCR a revizuit şi a întors o decizie definitivă. Aşadar, toate deciziile CCR au devenit atacabile, pentru că CCR ne-a arătat că sunt atacabile”, a afirmat Gavrilă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv.

ACTUALIZARE Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca „România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest”, a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

„Ideologiile pentru România au însemnat câteva lucruri îngrozitoare. Au însemnat ucidere în masă, au însemnat pierderi de teritoriu. România Mare nu mai este România Mare din cauza ideologiilor. Trebuie să înţelegem bine lucrul ăsta, ăia care zicem că suntem patrioţi. Şi, dacă vă uitaţi unde s-au dus teritoriile alea, înţelegeţi şi mai bine ce vreau să spun acum. Din momentul în care România a ieşit din vasalitatea faţă de Imperiul Otoman, a privit încontinuu spre Vest, până când au apărut ideologiile. Privirea asta spre Vest, pe care au avut-o şi cei care au scris Proclamaţia de la Alba Iulia, şi cei care au luptat în Primul Război Mondial, cei care au făurit România Mare au creat sub sceptrul regal de atunci un stat extrem de puternic şi cu un mare respect de sine. Cine l-a distrus? Ideologiile”, a declarat Pambuccian.

ACTUALIZARE Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, luni, că audierile din comisii, „care au durat doar patru ore”, nu au fost o dovadă că partidele coaliţiei de guvernare au înţeles vocea poporului, cum, de altfel, nu este nici Guvernul Ciolacu 2.

„Marcel Ciolacu ne-a spus că nu trebuie să revenim la comunism. Ce spuneţi astăzi că este alb, cu siguranţă pot şti investitorii străini, partenerii, mâine că este negru. Dacă nu ne întoarcem la comunism, de ce nu avem parte de alegeri libere? Din cauza TikTok-ului? Din cauza dovezilor despre care aţi spus că există, dar nu le-a văzut nimeni? De ce nu revenim, aşa cum este normal, la reluarea celui de-al doilea tur de scrutin? Mai are cineva încredere în voi că veţi asigura o tranziţie democratică a puterii? Mai are cineva încredere în voi că veţi organiza alegeri libere după ce tot anul 2024 v-aţi bătut joc de procesul democratic şi aţi început cu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare?”, a spus Simion în plenul reunit al Parlamentului.

ACTUALIZARE Deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că „guvernarea minciunii continuă”, transmiţându-i premierului Marcel Ciolacu că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni arată faptul că „nu a înţeles nimic”.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, domnule Ciolacu, arată faptul că nu aţi înţeles nimic. Guvernarea minciunii continuă. Guvernul Ciolacu 2 este sub sloganul ‘la vremuri noi, tot voi’. Am intrat în aceste discuţii pentru o eventuală guvernare cu două idei clare: adevăr şi reforme. Am găsit exact opusul: ascunderea adevărului şi dorinţa de a continua exact ca până acum. Aţi minţit, aţi minţit privind economia. J.P. Morgan spune într-o notă emisă astăzi (luni – n.r.) că poziţia fiscală a României este printre cele mai rele vreodată într-un an în care nu este recesiune. Dumneavoastră, într-o postare şi într-un rar moment de sinceritate, numiţi situaţia ca gravă. Cine ne-a adus aici, domnule Ciolacu? Cine a guvernat în ultimii trei ani? Cine ne spunea că totul e roz? Cine ne spunea că bugetele sunt realiste? Cine vă spunea aici în fiecare an la buget că cheltuielile sunt subevaluate şi că veniturile sunt supraevaluate”, a declarat Cătălin Drulă, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Guvern.

ACTUALIZARE Liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir, a declarat că nu există, de la Revoluţie şi până în prezent, un vot de învestitură a unui Guvern cu mai mare încărcătură decât cel de luni.

„Nu există de la Revoluţie încoace un vot de învestitură a unui Guvern cu mai mare încărcătură decât cel de astăzi, pentru că, oricât de performant va fi acest Guvern, şi nu mă îndoiesc că va fi, răspunderea pe care o poartă excede sferei performanţei economice. Guvernul precedent a fost poate cel mai performant de până acum şi, cu toate acestea, reuşitele lui nu au fost în măsură să stăvilească răul cu care ne-am confruntat în 24 noiembrie. Dincolo de ingerinţele devoalate de CSAT, dincolo de manevre de pe TikTok, (…) răul acesta, trebuie să admitem, a fost alimentat şi de veşnicele certuri, atacuri, dinamitarea unui Guvern bun chiar din interior”, a spus Zamfir în plenul reunit al Parlamentului.

ACTUALIZARE Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este „o necesitate pentru România”, menţionând că „aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară”.

„Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România, pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. Avem nevoie de controlul deficitelor bugetare şi ale finanţelor statului în aşa fel încât să luăm măsuri pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control. Dar acest lucru nu este suficient. Acest Guvern mai are câteva misiuni importante: să menţină parcursul european şi euro-atlantic al României şi să restabilească încrederea cetăţilor în stat şi în clasa politică”, a afirmat Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa comună de învestitură a viitorului Executiv.

El a adăugat că majoritatea parlamentară şi Guvernul au de pus în aplicare „obiective ambiţioase”, cum sunt: reducerea cheltuielilor publice inutile, descentralizarea, refacerea industriei româneşti, sprijinirea producţiei interne, mai ales a celei agricole, continuarea marilor proiecte de investiţii şi accesarea fondurilor europene pentru a asigura creşterea economiei naţionale.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu a început prezentarea programului de guvernare:

-România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească. Sunt convins că va exista un impact imediat la Bursa de Valori de la București.

-Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală

-Prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public!

-Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale!

-Acest guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești.

-Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.

-Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat.

-Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa.

-Trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.

-Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent.

-Vă propun să renunțăm să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific.

-Vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă.

-Facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult.

-Vom menține politicile publice care au produs rezultate importante în 2024 și le setăm ca standard al dezvoltării economice: investiții publice de 120 de miliarde de lei anual și un ritm de finalizare a 200 de kilometri de drumuri rapide pe an.

-Accesul echitabil la sănătate îl realizăm prin continuarea construcției celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale și modernizarea a 17 unități sanitare existente- toate aflate deja în diferite stadii de execuție.

-O altă provocare majoră este asigurarea de hrană sănătoasă produsă în România. Asta înseamnă peste 16 miliarde euro, în următorii 4 ani, pentru investiții masive în irigații și stimuli pentru noi fabrici de procesare

-În următorii 4 ani, investițiile în Educație, fără cheltuieli de personal și funcționare, vor fi de peste 6 miliarde euro.

-Vorbim despre generalizarea Programului Masa Caldă în școli, adică un sprijin consistent pentru copiii vulnerabili menit să reducă abandonul școlar. Aici aș mai adăuga construirea a peste 900 de școli și grădinițe, dar și achiziția a 1.200 de microbuze electrice pentru transportul elevilor. În plus, vom cheltui un miliard de euro pentru învățământul dual. Totodată, vom reduce masiv impozitele pentru tinerii angajați.

-Voi continua să îi cer și noului ministru al Educației introducerea unor criterii clare de performanță pentru profesori. Alocarea bugetară în învățământ trebuie să se facă în funcție de performanța școlară.

-Acest Guvern trebuie să fie unul al reformelor și investițiilor. Nu există altă șansă decât dacă vom raționaliza cheltuielile publice și vom îmbunătăți colectarea veniturilor la stat.

-Ca să obținem un stat suplu și performant este nevoie de Decență în cheltuirea banului public, Debirocratizare și Descentralizare.

-Am început deja cu reducerea numărului de ministere și a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanță, la nivelul fiecărei entități publice, vom face propuneri de desființare și comasare.

-Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achizițiilor centralizate și un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice.

-Vom continua însă repartiția echilibrată pe regiuni și județe a banilor alocați proiectelor de investiții.

-Vom reduce gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii.

-Măsurile de creștere a veniturilor mici și stoparea creșterilor explozive a prețurilor trebuie să continue. În plus, pentru a sprijini familiile tinere și, implicit, creșterea demografică trebuie să venim cu facilități țintite precum programele de locuințe și creditele avantajoase.

-Rezolvarea deficitului de forță de muncă și energia ieftină obținută prin creșterea producției sunt elementele principale pentru succesul Renașterii industriei României. Patriotism economic nu înseamnă comunism. Înseamnă să produci cât mai mult în țara ta, să echilibrezi balanța de plăți, și să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanță: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcții.

-Trebuie să ne apărăm, cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale! Iar prima dovadă este ordonanța adoptată săptămâna trecută prin care blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român!

-România se va dezvolta în pace și liniște. Aceasta este garanția mea și a Guvernului! De aceea, am dezvoltat o relație foarte bună cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorități va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susține Statele Unite cu toate puterile în acest demers!


Ședința de plen a Parlamentului a început, cu 302 parlamentari prezenți dintr-un total de 465.

În timpul ședinței, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.

Obiectivele guvernamentale ale coaliţiei constau în implementarea programului propus, bazat pe reforme şi investiţii care să asigure sustenabilitatea şi predictibilitatea macro-economică, în acord cu aşteptările cetăţenilor, ale mediului de afaceri, sindicatelor şi societăţii civile, prevede acordul politic semnat luni de liderii PSD, PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Miniștrii cabinetului Ciolacu II au primit, luni după-amiază, avizul de la comsiile de specialitate ale Parlamentului.

După ce noul Guvern va primi votul de învestitură în plenul Parlamentului, miniştrii vor merge la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite