Pacienții români suportă 20% din cheltuielile sistemului sanitar. Tot mai mulți oameni aleg asigurări private de sănătate

25 aprilie 2024, 18:59

Povara sistemului sanitar, pe umerii românilor. 20% din cheltuielile din sistemul de sănătate sunt suportate de pacienţi, spune ministrul Sănătăţii. Un procent destul de mare pentru Uniunea Europeană. E vorba de bani cheltuiţi în plus pe medicamente, servicii şi asigurări private de sănătate. Românii se plâng de calitatea serviciilor din sistemul de stat, astfel că tot mai mulţi aleg să-şi facă asigurări private.

Tot mai mulți români preferă să își facă asigurare privată de sănătate, nemulțumiți de calitatea serviciilor din sistemul de stat. Daniela are asigurare de mai bine de 4 ani și spune că a făcut o alegere înțeleaptă.

Daniela Stoianovici: Prin Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt atât de multe servicii cu trimitere sau sunt cu trimitere, dar ești programat foarte, foarte târziu. (…) Și așa nu acoperă tot, dar programarea e mult mai rapidă.

Românii suportă 20% din totalul cheltuilelilor sistemului de sănătate, susține ministrul. În condițiile în care 30% este deja un procent alarmant, potrivit specialiștilor europeni.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: E un procent destul de mare pentru Uniunea Europeană. Trebuie să lucrăm ca, în timp, acest procent să se reducă. Peste 30% împovărează foarte mult pacienții și accesul la serviciile de stat de sănătate.

Soluții pentru scăderea cheltuielilor pacientului român ar fi: creșterea încrederii în sistemul sanitar, investiții în echipamente și în resursa umană, susține ministrul. Acum, pacienții sunt nevoiți să plătească pentru medicamente, serviciile acoperite de asigurarea de stat, dar la care nu au acces când au nevoie, dar și pentru asigurări private.

Sute de medici români plecați în străinătate se consultă profesional, inclusiv pe grupuri de WhatsApp

Sute de medici români, care au plecat în afara țării la lucru ori definitiv, păstrează legătura și se consultă pe teme legate de Medicină, în rețele constituite pe WhatsApp, de către foști colegi din universitățile de profil din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș sau alte centre universitare din România.

La finalul lui 2023, aproximativ 231 de mii de români aveau o asigurare privată de sănătate, în creștere cu 5 procente față de aceeași perioadă a lui 2022.

Mihai Constantinescu, expert în asigurări: Sistemul de stat este suprasolicitat. O asigurare de sănătate este mult mai simplu de utilizat – nu mai am nevoie de trimitere de la medicul de familie, pot să merg direct la o specialitate dorită. Sărim peste niște pași.

Roxana Băluță, specialist asigurări de viață și sănătate, coordonator Programe UNSAR: Există interes din partea populației la intervenții chirurgicale, la recuperare medicală. În acest an, de exemplu, s-a adăugat cu un procent foarte ridicat și analize de laborator, dar și alte servicii precum ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistică medicală.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în 40 de țări din Europa plățile făcute suplimentar pot crește până la 12% nivelul de sărăcie a populației, iar dacă se ajunge la 20% acesta poate afecta major nivelul de trăi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite