Luni 7 iulie 2025 | București 26˚C / Mai mult noros

Ostatica de 85 de ani eliberată de Hamas a povestit jurnaliștilor cum a fost capturată de teroriști și cum a fost tratată în captivitate

24 octombrie 2023, 14:27

Fiica lui Yocheved Lifshitz: „Mama mea povesteşte coşmarul prin care a trecut. Spune că foarte mulţi oameni au intrat prin gardul care a costat 2,5 miliarde de şekeli şi nu a ajutat deloc. Mama spune că a fost luată pe o motocicletă cu picioarele într-o parte şi a fost dusă în câmp deschis înconjurată de bărbaţi şi în acest timp era lovită cu bâte de terorişti. Până când au ajuns la tunel. De acolo au mers pe jos câţiva kilometri pe un sol ud. Este o reţea uriaşă de tuneluri, arată că o pânză de păianjen.”

Potrivit CNN, Lifschitz a acuzat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) că nu au luat „în serios” amenințările din partea Hamas.

„Nu aș fi crezut că (putem) ajunge în acest stadiu„, a declarat femeia, în fața jurnaliștilor. De când Israelul s-a retras din Gaza, în 2005, a cheltuit miliarde de dolari pentru a securiza frontiera împotriva atacurilor, notează CNN. „Nu a ajutat„, a spus Lifschitz despre gardul costisitor de la graniță, care a fost străpuns la 7 octombrie.

Lipsa de conștientizare din partea Shin Bet (Agenția de Securitate a Israelului) și a IDF ne-a făcut mult rău„, a spus ea. „Ne-au avertizat cu trei săptămâni înainte, au ars câmpuri, au trimis baloane incendiare, iar IDF nu a tratat asta cu seriozitate„, a adăugat Yocheved Lifshitz.

Femeia a mai povestit că apoi a fost tratată bine în captivitate, unde ostaticii au fost așteptați de medici și paramedici.

Când am ajuns acolo, ne-au spus că sunt oameni care cred în Coran și că nu ne vor face rău, iar noi vom avea parte de aceleași condiții ca și ei în tuneluri”, a povestit Lifschitz.

„Erau gardieni și un paramedic și un doctor care au avut grijă să primim medicamentele de care avem nevoie„, a spus ea, adăugând că „s-au ocupat de partea sanitară, astfel încât să nu ne îmbolnăvim„.

Cu toate că fost răpită și lovită, Yocheved a precizat că a fost tratată destul de bine, a fost ținută singură într-o cameră, sub pază permanentă.

Ea a mărturisit că teroriștii au făcut presiuni asupra ei pentru a se converti la islam. De asemenea, a precizat că locul în care au fost duși ostaticii era pregătit pentru un număr mare de oameni.

Eliberarea a avut loc la câteva ore după ce în presă a apărut informația că Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne intervenția terestră în Fâșia Gaza. Cele două israelience au fost puse în libertate după ce vineri au fost lăsate să plece alte două femei, cu cetățenie americană.

Femeile au fost duse la un spital din Tel Aviv.

Eti Uziel, asistentă medicală:Ele sunt bine, starea lor este una bună, familiile sunt încântate, sunt oameni minunaţi şi, în general, în stare bună. Ele sunt în camerele lor, cu familiile lor, au luat micul dejun şi sunt bine.

Daniel Lifshitz, nepotul lui Yocheved Lifshitz:Suntem foarte încântaţi şi fericiţi după anunţul că bunica mea, Yocheved Lifshitz, şi Nurit Cooper, ambele din kibbutzul Nir Oz, vin acasă în urma unui act umanitar şi ne aşteptăm la veşti mai bune de la alţi prizonieri din kibbutzul nostru şi de la ceilalţi.

Potrivit oficialilor israelieni, Hamas deține cel puțin 220 de prizonieri, în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite