Oamenii străzii din București s-au adunat în centrele sociale, din cauza frigului. Printre ei sunt și cetățeni străini
Centrele de asistență socială ale Primăriei Capitalei sunt arhipline în această perioadă. Peste 250 de oameni ai străzii au primit în ultimele 24 de ore adăpost și o masă caldă. Mulți dintre ei revin însă pe străzi în timpul zilei, alții chiar refuză ajutorul și preferă să doarmă în aer liber, în condiții greu de imaginat. Printre cei care nu au adăpost sunt și zeci de străini, veniți din țări asiatice.
Simion a ajuns la Centrul Theodor Pallady, al Primăriei Capitalei. Are 65 de ani și a rămas pe drumuri de ceva vreme. Își face veacul în zona Gării de Nord, acolo l-au găsit asistenții sociali. Dormea pe o bancă, aproape înghețat.
Simion: Mă mir că am avut un Dumnezeu și un înger, pentru că eram mort de mult. Dormeam pe bănci, în sala de așteptare sau în vagoane, sau în trenuri, pe la depou.
169 de persoane sunt în Centrul Theodor Pallady. Printre ei, și aproximativ 20 de cetățeni străini, majoritatea din țări asiatice. Adith vine din Sri Lanka, acesta a rămas fără serviciu și a ajuns pe străzi. De curând și-a pierdut și actele.
Adith: Banii mei s-au terminat și am dormit pe străzi.
Și sunt mulți care vor să revină sub cerul liber, chiar și în zilele geroase.
Dan Nițuică, coordonator centru: Chiar dacă le-am spus că pot să rămână peste zi, ei au hotărât să plece pe stradă. Aproximativ 80-90 de persoane au plecat deja pe stradă. Aseară au fost 169. O parte merg la muncă, lucrează, iar o parte se duc la cerșit, eu știu ce pot să facă…
Sunt mulți cei care nu vor să revină în centru, deși echipele DGASMB depun eforturi mari să-i convingă să nu mai doarmă pe unde apucă.
Cosmina Simiean, director DGASMB: Din păcate, avem și astfel de persoane. 55 de persoane se află sub monitorizarea noastră permanentă. Se fac cel puțin 4 treceri în fiecare noapte pentru a ne asigura că ei supraviețuiesc. Le asigurăm asistență în stradă, fie că este vorba despre un ceai, o supă caldă sau o folie termică, pături, pentru ca ei să reziste. Nu poate fi nimeni obligat să acceseze aceste servicii sociale. Din păcate, vorbim despre foarte multe persoane cu afecțiuni psihice care nu sunt capabile să înțeleagă situația gravă în care se află dacă rămân pe stradă.
În ultimele 24 de ore, peste 250 persoane au fost cazate în centrele sociale ale Municipiului București. Pentru a face față numărului tot mai mare al oamenilor străzii care au nevoie de ajutor, DGASMB va deschide un alt centru, cu o capacitate 40 de locuri.
În plus, peste 150 de persoane sunt găzduite în centrele sociale ale primăriilor de sector.