„O putem apuca spre UE sau spre Belarus”. Politico: Cultura politică a golanilor pune stăpânire pe Georgia

15 mai 2024, 13:03

Gia Japaridze, un lector și fost diplomat în vârstă de 50 de ani, a fost atacat în apropierea casei sale din Tbilisi, în seara zilei de 8 mai, de mai multe persoane înarmate cu bastoane, scrie POLITICO.

„M-am născut în Uniunea Sovietică. Nu mi-a fost frică de comuniști. Nici ei nu mă pot speria. Nu am niciun dubiu, știu că guvernul a fost în spatele acestui lucru”, a declarat Japaridze, care a avut nevoie de copci, a suferit o contuzie și are spatele plin de vânătăi.

Agresorii săi au precizat că îl vizau din cauza opoziției sale publice față de o lege de sorginte rusească privind „agenții străini” pe care parlamentul georgian a aprobat-o marți.

Criticii noii legi se tem că guvernul o va folosi pentru a lua măsuri drastice împotriva presei, a opoziției și a societății civile din această țară caucaziană de 3,7 milioane de locuitori. Zeci de mii de protestatari au umplut străzile, indignați de faptul că guvernul lor pare hotărât să distrugă perspectivele de aderare a țării la UE.

Bruxelles-ul se temea că noua lege va preceda o reprimare brutală a disidenței, însă violențele și intimidările împotriva opoziției sunt deja în creștere, chiar înainte ca legea să intre în vigoare.

Vorbind pentru POLITICO la un protest marți, fratele lui Japaridze, Zurab Japaridze, politician de opoziție, a declarat că nu va ceda în fața violenței, deoarece viitorul democratic al țării este în joc.

„Putem fi ori pe calea spre Europa, fie pe calea spre Belarus”, a spus el.

Zurab Japaridze a mai spus că un grup de bărbați a încercat să-l atace în trei rânduri de când legea privind agenții străini a început să stârnească rezistență. În timpul uneia dintre tentative, el a tras un foc de armă în aer pentru a-i descuraja pe atacatori.

În vizorul cuiva

Și Nino Zuriașvili a avut de-a face, de asemenea, cu această amenințare politică.

Fondator al publicației de investigații Studio Monitor, una dintre publicațiile care riscă să fie catalogată drept agent străin, Zuriașvili a primit săptămâna trecută un apel de la un număr necunoscut. Vocea de la celălalt capăt al firului a insultat-o din cauza opoziției sale față de proiectul de lege. Zeci de alți protestatari și activiști proeminenți spun că s-au confruntat cu amenințări similare.

Câteva zile mai târziu, când Zuriașvili a ajuns la biroul ei, a fost întâmpinată de zeci de fluturași cu chipul ei lipiți pe pereții de afară, acuzând-o că este „un agent vândut pentru bani” și numind organul de investigație „agenție anti-georgiană”.

„A fost un sentiment foarte neplăcut. Însemna că mă aflam în vizorul cuiva”, a declarat ea pentru POLITICO.

Ea a găsit afișe similare lângă casa ei. Mașina ei a fost, de asemenea, vandalizată, inscripționată cu mesaje obscene și cu un graffiti care o numea „agent vândut pentru bani”.

„Asta m-a făcut să realizez că am avut dreptate tot timpul”, a spus ea. „Guvernul creează grupuri pentru a ne oprima. Ne trezim în Rusia. Vom lupta în acest război până la sfârșit. Georgia nu va deveni Rusia”.

Dimitri Chikovani, membru al partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, a fost atacat de un grup de bărbați neidentificați în apropierea casei sale pe 8 mai – în aceeași noapte cu atacul asupra lui Gia Japaridze. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum cinci bărbați îl lovesc fără încetare în timp ce acesta iese din mașină. El a ajuns la spital cu multiple răni pe față și pe corp.

Chikovani a dat vina pe Visul Georgian aflat la guvernare și pe oligarhul enigmatic care a fondat partidul și care acum îi este președinte de onoare, Bidzina Ivanișvili.

„Atacatorii și ministerul de interne servesc același stăpân”, a declarat el, adăugând că, în ciuda lansării unei anchete oficiale, este sigur că poliția nu va lua în serios cazul său.

Baza de date a Visului Georgian

Partidul de guvernământ Visul Georgian nu dă semne că ar încerca să reducă tensiunile.

Făcând apel la susținătorii conservatori și respingând criticile din partea UE și a SUA, partidul afirmă că noua lege este necesară pentru a împiedica influența străină să submineze valorile tradiționale.

„Dacă ne supunem acestor directive străine de tip sovietic, în viitor ne vor cere cu același succes să respingem legile privind valorile familiei și protecția minorilor, să adoptăm căsătoriile între persoane de același sex, să legalizăm drogurile”, a declarat luni premierul Irakli Kobahidze. 

În ceea ce privește bătăile, ministrul justiției, Rati Bregadze, a afirmat că protestatarii pro-UE sunt ei înșiși vinovați pentru că au comis agresiuni împotriva propriilor susținători. „Dacă cineva beneficiază de pe urma unei astfel de mizerii, aceștia sunt oamenii din spatele acestor protestatari”, a declarat el.

Între timp, președintele parlamentului, Șalva Papuașvili, a amenințat că va lua măsuri drastice împotriva demonstranților, anunțând că intenționează să creeze o bază de date cu cei despre care spune că sunt „implicați în violență, activități ilegale, intimidare și șantaj sau aprobă un astfel de comportament”.

Baza de date ar urma să fie publicată online pentru a-i numi și a-i face de rușine pe cei acuzați de fărădelegi. Criticii consideră că este o altă măsură de discreditare a oponenților guvernului.

Visul Georgian nu a răspuns la solicitările repetate de comentarii.

Marți, când parlamentul georgian a votat cu 84-30 în favoarea proiectului de lege, mii de oameni s-au adunat în fața legislativului din centrul orașului Tbilisi pentru a înăbuși dezbaterile cu un cor de fluierături, vuvuzele și lovituri în oale și tigăi. Poliția antirevoltă a dispersat mulțimea cu tunuri cu apă și cu o armă sonică. Autoritățile au arestat zeci de persoane, folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici, și au fost acuzate că i-au bătut pe deținuți.

La marginea mitingului, mai mulți bărbați îmbrăcați în negru, purtând măști, au acostat jurnaliști și trecători, făcând fotografii celor prezenți, într-o aparentă încercare de a-i intimida. Solicitați de POLITICO să se identifice și să-și spună părerea, aceștia au rămas tăcuți și au continuat să fotografieze participanții.

Visul Georgian a fost avertizat de partenerii săi din SUA și UE că adoptarea proiectului de lege va afecta aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei.

Secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, a avertizat privind potențiale sancțiuni după votul de marți.

„Dacă legea merge mai departe, în neconformitate cu normele UE, și există o subminare a democrației aici, și există violență împotriva protestatarilor pașnici, atunci vor fi restricții venite din partea SUA. Acestea tind să fie restricții financiare și de călătorie pentru persoanele responsabile de aceste acțiuni și pentru familiile lor.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă