O firmă privată vrea să concesioneze Parcul Izvor din Capitală. Mai multe ONG-uri îi cer primarului general să nu dea curs unui astfel de demers
Consiliul Local al Municipiului București are pe masă o cerere de concesionare a Parcului Izvor, parcul din fața Palatului Parlamentului cu o suprafață totală de 170.000 mp. Potrivit documentului consultat și de Știrile TVR, compania care organizează festivalurile Untold și Nerversea, Wunder Park, cu sediul în Cluj Napoca, vrea să dispună de acest spațiu pentru concerte, zone cu mâncare, băuturi sau shopping.
Edy Chereji, organizator UNTOLD: „Nu avem de gând să intervenim în vreun fel în a îngrădi sau a lua parcul de la cetăţenii oraşului, ci din contră vrem să îl punem într-o valoare mult mai mare şi cred eu că oamenii vor aprecia. Va fi un parc public, în care oamenii vor avea acces, se vor bucura de el pentru plimbări, pentru sport.”
Propunerea vine în contextul în care Bucureștiul are sub 10 mp/spațiu verde pe cap de locuitor, deși trebuie să aibă cel puțin 26, atât cât este și media europeană.
Acesta este și motivul pentru care mai multe ONG-uri de ințiativă civică și de mediu i-au trimis imediat ce au aflat o scrisoare Primarului General în care îi cer să nu permită un astfel de proiect.
Irina Zamfirescu, ActiveWatch: „Principiul fundamental pentru Capitala București, în opinia noastră, este că spațiile verzi trebuie să fie publice absolut tot timpul anului, pentru absolut toți cetățenii Bucureștiului, cu acces gratuit.”
Daniel Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: „Vorbim și de poluare fonică, în vecinătate sunt locuințe. Noi am măsurat în Piața Constituției cu cetățenii care locuiesc acolo, cu geamul închis, zgomotul era de 120 decibeli. Atât are un avion la decolare. Minimul impus de lege este undeva pe timpul zilei la 40 decibeli, iar seara undeva la 45-50.”
Într-un răspuns pentru Știrile TVR, edilul șef al Capitalei, Nicușor Dan, transmite că „Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desființat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat.”
La ultimul eveniment din parcul Izvor, Festivalul Nostalgia, desfășurat pe jumătate din suprafață, spațiul verde a fost îngrădit timp de o săptămână, peste termenul din contract, și a fost distrus aproape în totalitate.