Nu mai zboară niciun MiG-21 din dotarea Armatei Române. Gen. (r) Ștefan Dănilă, pilot MiG21, fost șef al Statului Major General: „Avioanele trebuiau să fie scoase din uz în 2012”. Lista incidentelor aviatice

15 aprilie 2022, 22:06

MiG-urile 21 LanceR nu vor mai zbura deocamdată peste România. Decizia intră în vigoare din momentul anunțului și e justificată de oficiali de numărul mare de accidente în care au fost implicate astfel de aeronave.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice„, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării: „Avem mici semne de defecțiuni care n-au produs accidente, dar sunt semne care au apărut destul de des. (…) După ultima discuție de ieri cu domnul general Petrescu, am acceptat ideea de a opri de la zbor în acest moment MiG-urile. (…) Nu le trecem la fier vechi, MiG-urile trec în conservare”.

„Decizia de astăzi nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză și evaluare care a început deja”, a precizat ulterior ministrul Apărării.

„Decizia șefului Statului Major al Apărării reprezintă o măsură prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului aeronautic. Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare”, a adăugat el.

Am înțeles că este vorba despre o suspendare temporară, asta nu înseamnă renunțarea la capabilitate„, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

Gen. (r) Ștefan Dănilă, pilot MiG21, fost șef al Statului Major General:Faptul că în momentul de față este scos din luptă un avion înseamnă că cineva și-a asumat că acest avion nu mai este disponbil pentru efectuarea misiunii. Felul în care este formulat comunicatul ne duce către ideea de oprire definitivă a zborurilor cu Mig-21, și nu de o suspendare. Faptul că se face referire la evenimentele din timpul operării MiG-ului 21, aproximativ 60 de ani, ne duce cu gândul la o oprire defintivă„.

Primul MiG 21 a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în 1962, iar ultimul în 1982.

În total, România a avut 400 de astfel de aeronave.

– 23 octombrie 2002-Un avion MiG 21 LanceR, care efectua un zbor de instrucţie în simplă comandă, s-a prăbuşit în Bacău. Pilotul avionului a reuşit să se catapulteze. Accidentul a fost provocat de impactul cu o pasăre.

– 26 septembrie 2003 – Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii, iar pilotul a murit, nereuşind să se catapulteze. Avionul executa un zbor de antrenament. Cauza a fost dezorientarea spaţială.

– 26 august 2004 – Două aeronave MiG 21 LanceR cu simplă comandă s-au ciocnit în zbor, la 20 de minute de la decolarea de pe aeroportul din Câmpia Turzii, piloţii reuşind să se catapulteze şi fiind recuperaţi. Cauza accidentului a fost reprezentată de o eroare umană, dar şi de condiţii meteo nefavorabile.

– 8 martie 2005 – Un avion MiG 21 LanceR cu simplă comandă aparţînând Bazei Aeriene 86 Feteşti s-a prăbuşit în judeţul Brăila. Pilotul s-a catapultat, supravieţuind accidentului, dar aparatul de zbor a fost distrus aproape în întregime. Accidentul a avut drept cauză probabilă pierderea stabilităţii aerodinamice a aeronavei prin acţionarea energică de către pilot a comenzilor, pentru asigurărea avantajului câştigării luptei aeriene.

– 22 noiembrie 2006 – O aeronavă MiG 21 LanceR s-a prăbuşit la Beliu, în judeţul Arad. Comisia de investigare a apreciat că producerea catastrofei aeriene poate fi atribuită „instalării subite a pierderii de conştienţă a pilotului, indusă de unul de factorii de mediu sau de o afecţiune psiho-fizică pre-existentă în stare latentă”. Pilotul, care se afla singur în avion, a decedat.

– 14 august 2007 – Rezervorul suplimentar al unui avion MiG 21 LanceR, aparţînând Bazei 95 Aeriene Bacău, s-a desprins necomandat în timpul unei misiuni de cercetare meteorologică şi a căzut pe o pajişte.

– 30 octombrie 2007 – Un avion MiG 21 LanceR aparţînând Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii a fost implicat într-un incident aviatic, soldat cu spargerea cupolei şi desprinderea fuselajului, în urma impactului cu un obiect neidentificat, posibil cu o pasăre.

– 1 noiembrie 2010 – Un aparat se prăbuşeşte în apropiere de Câmpia Turzii. Doi piloţi militari îşi pierd viaţa.

– 12 iunie 2017 – Un aparat de zbor MiG-21 LanceR din cadrul Flotilei 86 a Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit la aproximativ 8 km de capătul de sud al pistei Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu. Avionul plecase de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu şi efectua un zbor de antrenament.

– 7 iulie 2018 – Un MIG 21 LanceR s-a prăbuşit la un show aviatic la baza aeriană Borcea. Pilotul a murit.

– 20 aprilie 2018 – Un avion militar MiG-21 LanceR care făcea un zbor de instrucție s-a prăbușit în județul Mureș, iar pilotul a reușit să se catapulteze.

– 20 aprilie 2021 – Un avion MIG 21 Lancer, aparţînând Bazei aeriene 71 din Câmpia Turzii – Cluj, s-a prăbuşit în apropiere de Reghin, judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze.

Gen (r) Ștefan Dănilă, pilot MiG21, fost șef al Statului Major General:Avioanele trebuiau să fie scoase din uz în 2012, din cauză că nu s-au achiziționat alte aeronave de luptă li s-a prelungit resursa de zbor la Aerostar, prin reparații capitale, care au generat noi ore de zbor. Deci avioanele sunt disponibile pentru zbor„.

MiG-urile 21 executau misiuni de poliţie aeriană de la bazele Borcea și Câmpia Turzii.

Acum, Forțele Aeriene Române vor continua astfel de misiuni cu aeronavele F-16 aflate în dotare şi cu sprijin de la aliaţi.

Acum 4 luni, ministrul Apărării a cerut Parlamentului aprobare pentru achiziția a 32 de avioane F-16 de la guvernul norvegian. Demersurile vor fi accelerate acum, potrivit ministerului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă