Nouă persoane arestate preventiv și patru în arest la domiciliu, în dosarul Ozempic. Procedura cu care au fraudat sistemul CNAS

30 mai 2024, 20:43

217.000 de euro este prejudiciul calculat de procurori în cazul rețetelor pentru medicamente ce tratează diabetul de tip 2. Nouă persoane au fost arestate preventiv, iar patru sunt în arest la domiciliu, în urma deciziei instanței. Grav este că o fraudă similară se poate repeta oricând și cu alte medicamente, după constatările procurorilor. Ei spun că toți cei mplicaţi în rețea au ştiut hibele sistemului şi cum să îl păcălească. Așa au câştigat mari sume de bani pe medicamente plătite de stat. Colegiul Farmaciștilor susţine că era imposibil că farmacistii neimplicați în rețea să-și dea seama care sunt rețetele false.

O asistentă și doi farmacişti au pornit afacerea cu medicamente decontate integral pentru cei cu diabet. Tratamentul era vândut apoi pe piața neagră celor care vor să slăbească, indiferent de riscuri. Asistenta considerată capul rețelei elibera reţete pe numele unor pacienţi ai clinicii, chiar dacă aceștia nu aveau nevoie de medicamente de diabet. Și totul funcționa pentru că farmaciştii nu verificau dacă medicul de pe parafă avea dreptul să prescrie acele substanţe şi nici identitatea pacienţilor.

Simona Anghel, prim-procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: Acest plan infracțional nu ar fi putut fi dus la îndeplinire dacă nu ar fi existat vulnerabilități în sistemul farmaceutic. Aceste vulnerabilități au fost cunoscute și exploatate de către inculpați.

Colegiul Farmaciştilor susţine că nu există vulnerabilităţi şi că persoanele neimplicate în reţea nu ar fi avut cum să verifice validitatea reţetelor.

ANCA CRUPARIU, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor: Sub nicio formă nu puteau să își dea seama, pentru că odată încărcată rețeta în SIUI, se presupune că sistemul a acceptat această rețetă, tocmai pentru că este corect completată la toate rubricile, iar farmacistul este chiar obligat să elibereze această rețetă. Problema este numai la acești oameni care au putut să se preteze la astfel de acțiuni.

Medicamentele erau vândute prin intermediul reţelelor sociale celor care doreau să scape de kilograme în plus. Cele peste 700 de reţete compensate înseamnă un prejudiciu de 217.000 de euro.

Daniel Nedela, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: Pe lângă acest prejudiciu material, urmările, consecințele comiterii unro asemenea fapte penale sunt mult mai complexe. Mă refer la reducerea stocului de medicamente necesar pacienților care au într-adevăr nevoie de tratament, iar pe de altă parte pot apărea probleme serioase de sănătate la persoanele care folosesc aceste medicamente fără să fie o indicaţie de la medicul specialist.

ANCA PANTEA STOIAN, președinte al Comisiei de diabet, nutriție și boli metabolice din Ministerul Sănătății: Sunt medicamente dedicate tratamentului pacientului cu diabet zaharat de tip 2, sunt medicamente eficiente atât în ceea ce privește controlul glicemic, anume scăderea glicemiei, ele sunt benefice și pentru alte efecte extrametabolice – scăderea în greutate, normalizarea tensiunii arteriale sau a profilului lipidic.

13 persoane sunt cercetate acum în dosar și arestate. Patru sunt însă în arest la domiciliu, dar procurorii contesta măsura în cazul lor și cer tot arest preventiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă