Noua hepatită: investigații în toate țările unde s-a confirmat boala, dar cauza rămâne necunoscută
În ultimele 5 zile numărul cazurilor de hepatită cu origine necunoscută la copii a crescut de la 169 la 190, raportate astăzi. Specialiştii se luptă cu un inamic necunoscut, dar se conturează tot mai mult ipoteza conform căreia noua hepatită ar putea fi declanşată de infecţia cu adenovirus.
ANDREA AMMON, director ECDC: Multe dintre aceste cazuri au avut hepatită severă și câteva au dus la insuficienţă hepatică acută și au necesitat transplant de ficat, ceea ce arată cât de gravă e afecțiunea. Investigațiile sunt în curs în toate țările care au raportat cazuri, dar în prezent cauza exactă a acestei hepatite e necunoscută.
Specialiştii Centrului European pentru Controlul Bolilor spun că până în acest moment nu s-a descoperit nicio legătură între cazurile de hepatită şi călătorii. Cum cauza nu a fost încă stabilită cu exactitate, e important ca primele semne de boală să ridice semne de întrebare părinţilor.
Dr. MIHAI CRAIU: Ce trebuie să facă părinții? Trebuie să se uite în primul rând la semnele gastrointestinale, adică greață, vărsături și diaree. 70 și ceva la sută din copii au icter, adică se îngălbenesc la ochi și la piele. În cazul în care există și febră, lucru descris la peste 60% din acești copii, părinții trebuie să încerce să evite administrarea repetitivă de paracetamol.
Înăsprirea măsurilor de igienă este obligatorie, atrag atenția specialiștii.
DOINA PLEŞCA, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie: Apa şi săpunul, de cât mai multe ori folosite. În al doilea rând, ceea ce mănâncă copiii, calitatea produselor. Prevenţia! Hepatite avem, ştim că de obicei hepatitele sunt produse de virusuri A, B, C, D, E, dar nu doar virusurile hepatitice pot determina hepatite, ci o sumedenie de alte virusuri.
România a raportat până acum un singur caz, la o fetiţă de cinci ani din zona Bucureşti-Ilfov, despre care ministrul Sănătății spune că este un caz probabil în acest moment.
Potrivit informaţiilor oferite de oficialii din sănătate, fetiţa este internată în continuare la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, este monitorizată în permanenţă şi primeşte tratament. Copila nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu un alt caz raportat către Organizaţia Mondială a Sănătăţii Europa.
În întreaga lume, până acum, 20 de copii au avut nevoie de transplant. Specialiştii spun că astfel de situaţii sunt extrem de rare şi nu ar trebui să ne îngrijoreze.
ADRIAN MARINESCU, directorul medical al Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală: Nu e niciun motiv să intrăm în panică, s-a observat că sunt unele cazuri şi vorbim de cazuri izolate, foarte rare, de hepatită cu o formă severă.
Primele cazuri de hepatită necunoscută au fost raportate în Marea Britanie, la începutul acestei luni, iar în prezent au fost înregistrate astfel de situaţii în cel puţin 12 ţări din întreaga lume.