Noi reguli pentru „Casa Verde”. Firmele care montează sistemele vor fi responsabile de analiza şi aprobarea dosarelor
Buget de 3 miliarde de lei, cu peste 120.000 de posibili beneficiari. E noua țintă pentru „Casa Verde” din 2023, după ce Administrația Fondului pentru Mediu a evaluat doar 45.000 de dosare și a aprobat 39.000 de finanțări în ultimii 2 ani.
Autoritățile propun modificări ca să simplifice lucrurile. Firmele care montează sistemele vor fi responsabile de analiza şi aprobarea dosarelor, iar toată procedura ar trebui să dureze 60-90 de zile.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: „Beneficiarul se va adresa direct Administraţiei Fondului pentru Mediu prin intermediul unei aplicaţii. Având nevoie doar de buletin, va completa un chestionar foarte simplu, 5-6 întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. (…) Programul va funcționa prin intermediul acelor instalatori. Acele firme vor fi acreditate de AFM, vor trebui să depună o garanție de participare în cadrul acestui program, valoarea acesteia va fi în funcție de num[rul de sisteme pe care vor dori să le instalaze.”
Noul plafon de finanțare ajunge acum 25.000 de lei per gospodărie. Solicitanții contribuie cu 10% din această sumă pentru un sistem minim format din 3 kilowați putere instalată și un invertor.
Beneficiarii au propriile obiecții.
Adrian Folteanu, preşedinte Asociaţia Micilor Producători de Energie Electrică: „Problema principală este calitatea echipamentelor pe care le montează instalatorii. (…) Calitatea este îndoielnică. Întotdeauna s-a venit cu panouri low cost, s-au venit cu invertoare low cost. (…) Instalaţiile de 3 kw sunt destul de solicitate. Se duc iarna blană. (…) În realitate, un kilowat de panouri fotovoltaice montat pe casă produce, ca medie pe an, un megawat de energie. Cei 3 kilowaţi, ţînând cont de condiţiile care sunt la noi în ţară, nu-i produc 3 megawaţi omului pe an. Un sistem optim ar fi de la 5 kilowaţi încolo.”
Actorii de pe piață reclamă scumpirea echipamentelor și decontarea cu întârziere a lucrărilor, plus apariția firmelor căpușă, fară angajați direcți, dar abonate la aceste lucrări.
Florin Mutu, manager de proiect companie producătoare de panouri şi centrale solare: „Mulţi instalatori nu-şi mai respectă preţurile date iniţial. Bine, de când au aplicat şi au primit banii, au trecut 6-7-9-10 luni, au crescut şi preţurile. Dacă de la noi, de la producător, pleacă undeva la 650-750 de euro pe kilowat, la montatori ajunge la 1.100-1.200.”
Paul Varga, administrator firmă instalaţii panouri fotovoltaice: „Avem o mare problemă cu stocurile. Ne blocăm banii în piaţă, în primul rând, ca să aşteptăm rambursarea banilor. (…) Nu am avut întârzieri foarte mari, am avut 3 luni de zile, dar avem colaboratori din Sibiu care au primit banii după 7 luni. (…) Sunt actualmente firme care nu nici măcar un singur om pentru instalat şi subcontractează. Pot să subcontractez pe absolut oricine, pe nenea Ion care el şi el habar să ţină o autofiletantă în mână. Văd o mare problemă când nu se controlează către cine se subcontractează.”
Noua aplicație de depunere a solicitărilor ar trebui să fie gata în martie.
Cererea de panouri fotovoltaice s-a triplat de când au explodat facturile la energie.