Noi dezbateri pe Legile Justiției. Florin Iordache: Ținem cont de toate punctele de vedere. I-aș ruga pe cei din piață să se documenteze
Florin Iordache a declarat, luni, că astăzi au discutat 7 articole. ” Ținem cont de toate punctele de vedere venite de la asociațiile profesionale (…) atât timp cat există o dezbatere liberă în care ținem cont de toatele punctele de vedere exprimate, unde este problema dacă nu discutăm în Parlament? Nu știu câți au fost în piață, dar repet, din punctul meu de vedere, trebuie să avem o dezbatere transparentă cu cei care lucrează în acest moment. Deci dacă nu ținem cont de punctul de vedere al CSM și al asociațiilor profesionale, i-aș ruga pe cei din piață să se documenteze mai bine, a spus Florin Iordache.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, luni, că se va pronunța asupra modificărilor aduse Legilor Justiției în comisia parlamentară specială abia după ce va fi prezentată forma finală a proiectului, precizând că nu dorește să facă evaluări de parcurs.
„Nu fac eu evaluări de parcurs. (…) Să vedem forma finală a proiectului, astfel cum iese din comisie și în momentul acela vă voi da un punct de vedere. (…) Când proiectul de lege, așa cum este el, în stadiul respectiv, pleacă din comisia specială și se duce la prima Cameră, la Camera Deputaților, nu necesită avizul Ministerului Justiției. Prin urmare, din comisie, el nu vine la Ministerul Justiției spre avizare. Pleacă din comisia specială și se duce la Camera Deputaților. Noi nu dăm un aviz final, pentru că tehnica legislativă nu prevede”, a precizat ministrul, într-o declarație acordată presei, luni, la Palatul Parlamentului.
Săptămâna trecută comisia a stabilit, printre altele, că şeful statului nu poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT vor fi numiţi, în continuare, de preşedintele României. Şeful statului rămâne însă doar un factor decorativ în numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că nu mai poate respinge propunerile care vin de la CSM. Deciziile au fost adoptate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei. Klaus Iohannis le contestă.
Amendamentul care îi ia președintelui României dreptul de a respinge, chiar și motivat, numirea președintelui Înaltei Curți a fost formulat de Victor Alistar, membru al CSM din partea societății civile.
Victor Alistar, membru CSM: Decretul președintelui are doar caracter de oficialitate și asigură solemnitatea procedurii. În nici un caz nu e element de oportunitate.
Modificarea e contestată de parlamentarii PNL și USR. Aceștia o consieră neconstituțională și invocă o decizie a CCR din 2005.
Florin Iordache, deputat PSD, preşedintele comisiei special: Nu manipulăm nimic, am pornit de la opinia CSM, ne-o însușim sau nu, fiecare dintre noi avem un punct de vedere și cu asta basta. Până la urmă, o tranșăm prin vot.
Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD și ALDE. De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va accepta o astfel de modificare.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. Am de gând să fac tot ce poate să facă președintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție.