Nicușor Dan, la TVR Info, despre declarația lui Călin Georgescu referitoare la Ucraina: Nicidecum nu susțin tipul acesta de discurs. Însă eu cred că ar fi bine să fie respins pe cale democratică
Declarația lui Călin Georgescu, în care a numit Ucraina „stat fictiv” și a susținut că o eventuală împărțire a teritoriilor sale este „inevitabilă”, este dezaprobată de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la prezidențiale. „Este o declarație cu care eu nu rezonez în niciun chip”, a subliniat, vineri seară, Nicușor Dan, în emisiunea Tema Zilei, moderată de Ramona Avramescu, la TVR Info.
Ramona Avramescu: Credeți că anumite candidaturi ale unor politicieni care au făcut declarații anticonstituționale, anti Uniunea Europeană, anti NATO ar trebui valiate? Adică pe buletinul de vot, de exemplu, ar trebui să fie și numele Dianei Șoșoacă și al lui Călin Georgescu?
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: M-am pronunțat pe cazul Dianei Șoșoacă. Eu cred ca decizia CCR este juridic corectă, cred însă că nu este, pentru că CCR a avut de aplicat niște legi și, aplicându-le, a reieșit că dna Șoșoacă nu trebuie să candideze. Și a făcut-o, în opinia mea, corect juridic. Însă nu cred că este corect din punct de vedere politic sau din punct de vedere democratic, ca aceste legi să permită CCR să ia o astfel de decizie. Adică eu cred că poți să scoți un competitor politic doar în care el propagă niște măsuri total-total ieșite din comun, strămutări de populații, știu eu, chestiuni foarte…

Ramona Avramescu: Haideți să luăm concret ultima declarație a candidatului Călin Georgescu, care vorbește despre un revizionism teritorial, despre împărțirea Ucrainei, din care inclusiv România ar trebui să ia teritorii, vi se pare o declarație suficient de îngrijorătoare încât candidatura sa să nu fie validată?
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: În orice caz, este o declarație cu care eu nu rezonez în niciun chip. Adică, prosperitatea, liniștea și prosperitatea pe care omenirea și Europa au avut în ultimii aproape 80 de ani vine din faptul că au fost niște tratate care au stabilit niște granițe și care nu au fost puse în discuție până la războiul din Crimeea, ulterior, și la războiul din Ucraina. Orice discuție despre reașezări de granițe nu poate să ducă decât la un război. Pai da, și nu cred, vedem ce se întâmplă în Ucraina, nu cred că asta este calea pe care trebuie să meargă Europa. Tot ce putem, bineînțeles că există populații de origine românească în mai multe locuri în afara teritoriului național. Tot ce putem noi să facem este pe cale diplomatică. Ei să-și păstreze identitatea, să aibă școli, să poată să se exprime în limba română s.a.m.d. Deci, nicidecum nu susțin tipul acesta de discurs. Însă eu cred că tipul acesta de discurs ar fi bine să fie respins pe cale democratică. Adică ar trebui ca opinia publică, chiar și contracandidații, să explice faptul că această intenție – care este, de altfel, copy/paste cu discursul Moscovei – nu poate să ducă decât la un război și că România, în mod evident, nu are nevoie de un război în momentul ăsta.
