Negocieri de pace în Ucraina | Ce spun marile cancelarii europene

13 februarie 2025, 19:17 (actualizat 13 februarie 2025, 19:34)

În rândul europenilor domnește nemulțumirea provocată de faptul că, deocamdată, Ucraina pare lăsată pe tuşă. „Nu acceptăm o pace impusă” și „Ucraina trebuie să fie în centrul oricăror negocieri de pace” – sunt frazele rostite la unison de marile cancelarii europene.

Nimic nu se poate decide despre Ucraina fără Ucraina – afirma europenii, vizibil iritaţi de faptul ca administraţia americană preferă, deocamdată, dialogul direct cu Vladimir Putin.

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer: Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este în miezul negocierilor. Nu pot exista negocieri despre Ucraina fără ca Ucraina să fie în centrul acestora. Şi e foarte important ca Ucraina să fie în cea mai puternică poziţie, fie la discuţii, fie pe câmpul de luptă.

După tonul diplomatic adoptat imediat după încheierea convorbirii cu Donald Trump, preşedintele Zelenski are acum un discurs mai critic.

Volodimir Zelenski: E important să nu iasă Totul cum vrea Putin. Planul lui e să fie negocieri bilaterale între el şi SUA. Noi, ca stat suveran, pur şi simplu nu vom putea accepta nicio înţelegere la care nu participăm.

În Uniunea European[, gestul lui Trump de a discuta direct cu Putin e interpretat ca un aranjament de culise, făcut pe la spatele europenilor.

Iar Bruxellesul afirmă că susţine poziţia liderului e la Kiev.

Şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas: E foarte clar că nicio înţelegere făcută pe la spatele nostru nu va da rezultate. Orice înţelegere trebuie să implice Ucraina şi Uniunea Europeană. Cedarea nu duce nicăieri, niciodată. Ucraina îşi va menţine poziţia, iar UE va continua să susţină Ucraina.

Mulţi ucraineni se simt trădaţi de faptul că Dpnald Trump discută separat cu Vladimir Putin. Şi se întreabă de ce preşedintele american a dat telefon liderului unei ţări care a pornit un război de agresiune.

„Mi-e greu să înţeleg de ce l-ar suna cineva pe preşedintele unei ţări care a atacat un alt stat, un preşedinte terorist, şi de-abia după aceea îl sună pe preşedintele ţării care se apără. Decizia lui Trump e surprinzătoare, ciudată”

 „Trump nu e ca Biden. Pe de altă parte, el poate face presiuni. Unii spun că are un plan de rezervă, dar acesta nu e în avantajul Ucrainei”

“Planul lui Trump e de a jefui Ucraina cât mai mult posibil, nu vrea pacea”

În Doneţk, regiune ucraineană controlată de ruşi oamenii sunt ceva mai optimişti şi spun că esenţial este să se oprească războiul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite