Scholz, după reuniunea informală de la Paris: Nu poate fi impus un dictat Ucrainei. Europa ar trebui să continue să sprijine Ucraina
La Paris a avut loc o reuniunea informală a câtorva lideri europeni, care au discutat despre situația din Ucraina și securitatea pe continent. Reuniune a avut loc pe fondul schimburilor tumultuoase de replici cu Washingtonul pe tema declanșării unor negocieri cu Moscova privind Ucraina, fără participarea liderilor europeni.
ACTUALIZARE Cancelarul german Olaf Scholz a transmis că nu trebuie să existe o divizare între SUA și Europa în ceea ce privește responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei.
El adaugă că o finanță europeană comună este în discuție și a propus o marjă bugetară suplimentară.
Scholz a vorbit despre modul în care Europa trebuie să continue să sprijine Ucraina și să reasigure Kievul că se poate baza pe sprijinul Europei.
„Salutăm faptul că există discuții despre un acord de pace, dar pentru noi este clar că acesta nu poate fi un dictat”, a spus el.
El a mai spus că Ucrainei trebuie să i se permită să se apere singură, să continue pe calea aderării la Uniunea Europeană și să aibă propria armată puternică. El a spus că aceste chestiuni nu sunt supuse negocierilor.
Scholz a revenit, de asemenea, la ideea reformării normelor fiscale ale UE, sugerând că orice cheltuială de peste 2% din PIB pentru apărare ar trebui să fie exclusă din restricțiile existente.
În opinia sa, sunt necesare noi surse de finanțare, astfel încât continuarea sprijinului pentru Ucraina să nu se facă prin reduceri ale bugetelor naționale și ale serviciilor publice.
Scholz afirmă, de asemenea, că nu poate exista nicio ruptură între Europa și SUA în materie de securitate, subliniind importanța alianței NATO.
Palatul Elysee a transmis liderilor ţărilor care nu au fost invitaţi la reuniune, că aceasta este doar una dintre întâlniri, şi că vor urma altele, în format extins, la care vor participa toţi liderii UE.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a chemat la consultări pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pe premierul Poloniei, Donald Tusk, pe Giorgia Meloni de la Roma, și pe secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Președinta Comisiei Europene și președintele Consiliul European vor participa de asemenea la discuțiile privind accelerarea evenimentelor în dosarul ucrainean. Spania, Ţările de Jos şi Danemarca vor fi reprezentate de șefii de guvern.
Întâlnirea a fost iniţiată într-un format restrâns din motive „practice”, dar este destinată să fie extinsă, a precizat un consilier al lui Emmanuel Macron.
Și premierul Marii Britanii, Keir Starmer, merge la Paris după ce a anunțat în presă scrisă de la Londra că este „pregătit și dispus” să trimită trupe în Ucraina, că parte a unei forțe de menținere a păcii. El a argumentat că a contribui la garantarea securității Ucrainei este o consolidare a securității Regatului Unit și a Europei.
De asemenea, Starmer a anunțat că se va întâlni în zilele următoare cu președintele SUA, Donald Trump și cu aliați din G7.
Ce se întâmplă astăzi la Paris este o reuniune a unui grup informal de lucru privind capacități defensive europene în favoarea Ucrainei, care să constituie în garanții de securitate credibile, a transmis consilierul prezidențial pentru apărare Cristian Diaconescu, drept răspuns la întrebările privind faptul că România nu a fost invitată la eveniment.