NBC: Pentagonul ia în calcul retragerea a 10.000 de militari americani din Europa de Est

8 aprilie 2025, 14:05 (actualizat 8 aprilie 2025, 22:51)

Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării iau în considerare o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, stârnind îngrijorări pe ambele continente că acest lucru ar întări poziția președintelui rus Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni care au fost informați despre subiect, transmite televiziunea americană NBC, într-un material exclusiv.

Una dintre marile televiziuni americane a publicat o informaţie potrivit căreia Pentagonul ia în calcul retragerea a 10.000 de militari americani din Europa de Est, inclusiv România. Jurnaliştii NBC News spun că au vorbit cu şase oficiali americani şi europeni despre acest subiect.

Unitățile luate în considerare fac parte dintre cei 20.000 de soldați pe care administrația Biden i-a trimis în 2022 pentru a întări apărările țărilor de la granița Ucrainei, după invazia rusă. Numărul exact al retragerii este încă în discuție, dar propunerea ar putea include retragerea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.

Discuțiile interne despre reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia vin într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte un armistițiu, arată NBC.

Cei șase oficiali americani și europeni, care au cerut anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii care nu au fost raportate anterior de NBC News. Dacă Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va întări temerile că Statele Unite abandonează aliații lor tradiționali din Europa, care consideră Rusia o amenințare tot mai mare, au spus oficialii europeni.

Rușii ar „evalua o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și ar crește dorința lor de a interveni în diverse moduri pe întreg spectrul din Europa,” a spus Seth Jones, vicepreședinte senior la Center for Strategic and International Studies.

Administrația Trump a făcut clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria lor apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și altor priorități.

În prima sa deplasare în străinătate ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice clare împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei.” În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei sudice și pe combaterea Chinei, a spus Hegseth.

CITIȚI ȘI: Kremlinul neagă că Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Europa, după declarațiile lui Cristian Diaconescu

Elbridge Colby, pe care Senatul se așteaptă să-l confirme în curând drept principalul consilier pe politică al Pentagonului și al treilea oficial în rang, a cerut o concentrare mai mare pe China. Colby s-a pronunțat împotriva alocării unor resurse suplimentare pentru Ucraina și a cerut reduceri ale numărului de trupe din Europa în favoarea concentrării asupra amenințării venite din China.

Senatorul Roger Wicker, R-Miss., președintele Comitetului Serviciilor Armate, părea să critice această abordare în cadrul unei audieri de joi. „Există unii care cred că acum este momentul să reducem drastic amprenta militară în Europa,” a spus Wicker, fără a oferi detalii suplimentare.

Mă îngrijorează aceste opinii profund greșite și periculoase de care sunt ținuți unii birocrați de nivel mediu din Departamentul Apărării,” a adăugat el, fără a-i identifica pe oficialii în cauză. „Ei au lucrat pentru a urmări o retragere a Statelor Unite din Europa și au făcut-o adesea fără a se coordona cu secretarul apărării.”

În urmă cu o zi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte, declara că nu există planuri concrete de reducere a numărului de trupe americane în Europa.

Nu există planuri concrete de reducere. Ceea ce știm, și Pete Hegseth a fost foarte clar în această privință, este că această administrație americană, dar, apropo, aceasta este politica SUA din 2010, de a se orienta mai mult spre Asia, spre Indo-Pacific, iar înțelegerea pe care o avem este că vom face tot ceea ce este necesar, într-o manieră fără surprize. Recunosc pe deplin faptul că SUA au mai multe teatre de care trebuie să se ocupe, nu numai cel euroatlantic, ci și cel indo-pacific” – a afirmat Rutte.

CITIȚI ȘI: Preşedintele polonez spune că a primit asigurări de la SUA că nu îşi vor reduce numărul trupelor în Europa de Est

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite