Nava de patrulare din Turcia, o soluție disperată. După achiziționare, aceasta va fi dotată cu rachete antinavă NSM
Armata va primi corveta ușoară din Turcia la foarte scurt timp după ce Parlamentul va aproba achiziția. Surse din apărare susțin că nava de patrulare este deja construită și va costa peste 200 de milioane de euro. Cu un război de proporții în Marea Neagră, Forțele Navale sunt structura cu cea mai slabă dotare din Armata Română.
Nava de patrulare pe care vrea să o cumpere armata poate ajunge în țară în doar 6 luni de la aprobarea Parlamentului. De ce se grăbește asta de tare MApN după ce zeci de ani Forțele navale au fost Cenușăreasa sistemului? Analiștii spun că România este presată de UE să aibă o navă de comandament modernă, dar și pentru că trebuie să protejeze platformele din petrimetrul Neptun Deep.
Contraamiral.(r.) Constantin Ciorobea, fost adjunct al comandantului Forțelor Navale Române: România nu poate garanta un punct de comandă ambarcat într-o zonă de tensiune. Ar trebui cel puțin niște mijloace antiaeriene corespunzătoare, adică niște rachete antiaeriene de bătaie medie.
Nava de patrulare construită în Turcia are sisteme moderne de navigație și comunicații, inclusiv senzori și arme de ultimă generație. Surse militare susțin că, după cumpărare, nava va fi dotată inclusiv cu rachete antinavă NSM, cumpărate deja de România pentru bateriile de coastă și pentru modernizarea navelor purtătoare de rachete.
Această achiziție în mare pripă nu ar fi fost necesară dacă Forțele Navale ar fi primit corvetele pe care le cer de foarte multă vreme. În toamna lui 2016, la doi ani după ce războiul în Marea Neagra începuse, Rusia anexase ilegal Crimeea, guvernul Ciolos a încredințat companiei Damen Galați un contract pentru 4 astfel de nave. Imediat după alegeri, Parlamentul abia ales în care PSD avea majoritate a anulat Hotărârea de Guvern pe motiv că nu fusese vizată și de legislativ.
Contraamiral.(r.) Constantin Ciorobea, fost adjunct al comandantului Forțelor Navale Române: Aveam patru corvete făcute în țară, la Galați, operaționale, cu echipaj la bord, gata de acțiune. Da, așa se întâmplă dacă amâni lucrurile…
În prezent, Forțele Navale Române se bazează pe 2 fregate cumpărate la mâna a doua din Marea Britanie. Timp de 20 de ani, MApN nu a fost în stare să le doteze cu sisteme de rachete. Specialiștii spun că, fără un sistem de apărare antiaeriană, navele pot fi scufundate cu niște drone de câteva zeci de mii de dolari.