NASA revoluționează călătoriile spațiale cu motorul termonuclear. O expediție spre Marte ar putea dura doar 45 de zile

23 ianuarie 2025, 07:40 (actualizat 23 ianuarie 2025, 07:48)

NASA a început testarea unui revoluționar motor cu propulsie termonucleară (NTP) la Centrul pentru Zboruri Spațiale Marshall, deschizând calea către o reducere dramatică a duratei călătoriilor către Marte, de la 450 la doar 45 de zile.

La nivelul actual de dezvoltare, călătoriile către Marte necesită aproximativ trei ani dus-întors. Aceasta implică o expunere îndelungată la radiații cosmice periculoase pentru astronauți. În plus, o autonomie completă a echipajului în fața întârzierilor de comunicare cu Pământul. Tehnologia revoluționară a motorului cu propulsie termonucleară rezolvă aceste probleme prin scurtarea timpului de expediție, făcând misiunile mai sigure și mai eficiente.

Sistemul NTP folosește un reactor nuclear pentru a încălzi hidrogenul. Atomii de uraniu din reactor se divizează, generând căldură. Aceasta transformă hidrogenul în gaz care, expulzat printr-o duză, produce forța de propulsie. Combustibilul dezvoltat de General Atomics poate rezista la temperaturi de 2.327°C, fiind testat în condiții similare cu cele din spațiu.

Beneficiile sunt imense. În primul rând, reducerea semnificativă a consumului de combustibil în comparație cu motoarele chimice actuale, însă și posibilitatea de a transporta mai multe resurse și echipamente, esențiale pentru misiunile cu echipaj uman.

Potrivit General Atomics, rezultatele inițiale sunt încurajatoare, însă este nevoie de teste suplimentare pentru a verifica fiabilitatea în condiții extreme. Președintele companiei, Scott Forney, subliniază că acest combustibil reprezintă un pas critic spre viitorul călătoriilor interplanetare.

Dacă testele se vor finaliza cu succes, tehnologia NTP ar putea redefini complet explorarea spațială, transformând Marte dintr-o destinație îndepărtată într-o destinație accesibilă în mai puțin de două luni. Călătoria spre Planeta Roșie se află acum mai aproape de realitate ca oricând.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite