Mulți tineri dar și familii cu copii preferă să stea cu chirie sau cu părinţii, în loc să plătească rate ca să devină proprietarii unei locuințe
Mădălin vrea ca, într-o bună zi, să se mute la casa lui. Visează la acel moment, dar cum ratele sunt tot mai mari de la o lună la alta îşi amână planurile.
În această situaţie sunt tot mai mulţi români. Preferă chiria sau să stea cu părinţii, în loc să plătească rate pentru a fi proprietari de locuințe.
Se vede şi în statistica Băncii Naţionale. Este pentru prima dată după 15 ani când numărul celor care au luat un credit pentru locuinţă s-a menţinut constant.
IRINA CHIŢU, analist financiar: Au crescut dobânzile şi, aşa cum ştim, dobânda este preţul banilor. Gradul de îndatorare în sine la unele persoane chiar a crescut.
MĂDĂLINA CHIŢU, jurnalist TVR: Cine şi-a cumpărat anul trecut o locuinţă cu un credit de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, cu dobânda formată din indice și o marjă de 3,5%, plăteşte acum o rată lunară de peste 2 mii de lei, cu aproape 30 de procente mai mult faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.
Şi piaţa imobiliară bate pasul pe loc.
În prima jumătate a acestui an, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădirile rezidenţiale a scăzut cu aproape un sfert, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Bucureşti-Ilfov.
Cu toate astea, preţurile locuinţelor nu dau înapoi, pentru că cererea rămâne în continuare ridicată.
Metrul pătrat se apropie de 2.500 de euro în Cluj-Napoca, iar la Brăila depăşeşte 1.000 de euro.
Faţă de prima jumătate a anului trecut, în primul semestru al lui 2023 preţul locuinţelor a crescut cu 4,6 procente.
OANA IVAN, expert imobiliare: O parte dintre proprietari, fie ei dezvoltatori, fie proprietari individuali se reorienteză către închiriere cel puţin pentru o perioadă, până lucrurile se aşează în piaţă şi până pot obţine preţul pe care l-au proiectat.
Nici să stai în chirie nu e mai ieftin. Piaţa înregistrează o creştere.
DANIEL CRAINIC, reprezentant platformă imobiliare: Dacă e să comparăm perioada asta cu ceea ce se întâmpla anul trecut pe vremea asta, vedem pe toate segmentele creşteri de minim 8,9%, cum e cazul Timişoarei, şi până la 20-21%, cum e cazul Constanţei. Acestea fiind extremele.
Cluj-Napoca este oraşul cu cele mai mari chirii, urmat de Bucureşti. La polul opus se află Oradea.
Până la finalul anului, experţii nu se aşteaptă ieftini în zona imobiliarelor.