Mormântul unui copil din epoca bronzului a fost descoperit în județul Iași, în colaborare cu cercetători chinezi

29 august 2024, 20:58 (actualizat 29 august 2024, 21:00)

Descoperire arheologică inedită în comuna ieșeană Dobrovăț. Cercetători români și chinezi au scos la lumină rămășițele unui copil, vechi din secolele IX sau VIII înainte de Hristos. Au fost dezgropate împreună cu resturi ceramice din aceeași perioadă. Colaborarea dintre arheologii ieșeni și cei chinezi a început în 2019, după ce s-a descoperit o asemănare între cultura Cucuteni și cultura chineză Yangshao.

Recenta descoperire a rămășițelor unui copil din Epoca Bronzului aduce o nouă perspectivă asupra cercetărilor de la Dobrovăț.

Dr. Lăcrămioara Stratulat, director general adjunct al Complexului Național Muzeal „Moldova”: Copilul a fost descoperit într-o groapă, în așezare. Noi l-am datat după niște materiale însoțitoare, resturi ceramice, aparținând culturii Cozia Saharna. Și așa s-a făcut această datare de secol 9-8 i.H.

În urmă cu 5 ani au început lucrările la situl arheologic din Dobrovăț din județul Iași şi s-au pus bazele singurei şcoli de arheologie româno – chineze.

Dr. Magda Lazarovici, cercetărtor, Institutul de Arheologie din Iași: Atât cultura Cucuteni, cât și cultura Yangshao au aproape aceeași manieră de evoluție. Trebuie să spunem că sunt nenumărate semne și simboluri reprezentate pictural pe vase, prin forma vaselor, dar mai ales prin diferite motive decorative. Ceea ce arată că oamenii respectivi atinseseră un anumit grad de dezvoltare.

În situl de la Dobrovăț au fost identificate 9 construcții care, potrivit arheologilor, aparțin culturii Cucuteni.

Specialiștii chinezi au venit pentru a analiza eventualele asemănări dintre ceramica pictată de la Dobrovăț și cea din țara lor.

Chenghao Wen, cercetător, Institutul de Arheologie din Beijing: Personal, susţin argumentul cum că nu există nicio dovadă directă care să arate legăturile dintre culturile Cucuteni şi Yangshao.

Tinerii studenți chinezi sunt entuziasmați de această provocare.

Wendan Wang, doctorand, Institutul de Arheologie din Beijing: Nu putem să ne imaginăm ce ne rezervă ziua de mâine, așadar aștept mereu descoperirea de a doua zi de la sit, în fiecare zi sunt foarte fericită.

Cercetătorii așteaptă cu interes rezultatele analizelor de laborator pentru a stabili cât mai clar perioada din care provin recentele descoperiri arheologice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă