Momentul adevărului în Suedia. Integrarea imigranților, un eșec care a creat societăți paralele și violență, spune premierul Magdalena Andersson
Mulţi suedezi au fost şocaţi de revoltele violente petrecute în această lună, în care peste 100 de poliţişti au fost răniţi.
Violenţele s-au declanşat după ce un politician suedezo-danez a incendiat un exemplar al Coranului în cursul unei manifestaţii şi a încercat să organizeze mai multe provocări similare în câteva cartiere locuite predominant de imigranţi.
„Trăim în aceeaşi ţară, dar în realităţi complet diferite”
Premierul Andersson i-a acuzat pe cei care încalcă legea şi a declarat că atât islamismului, cât şi extremismului de dreapta li s-a permis să prolifereze în Suedia.
„S-a permis ca segregarea să meargă atât de departe încât acum avem societăţi paralele în Suedia. Trăim în aceeaşi ţară, dar în realităţi complet diferite”, a spus ea într-o conferinţă de presă.
În ultimele două decenii, numărul locuitorilor Suediei născuţi în afara ţării s-a dublat, ajungând la 2 milioane, adică o cincime din totalul populaţiei.
Social-democraţii din care face parte şi Magdalena Andersson s-au aflat la putere în 28 din ultimii 40 de ani, inclusiv în ultimii opt.
Şefa guvernului a declarat că doreşte să înfiinţeze comitete locale privind infracţionalitatea juvenilă, în care serviciile sociale şi poliţa pot colabora. Ea a propus de asemenea instrumente care să asigure că tinerii frecventează şcoala şi nu se află pe străzi fără consimţământul părinţilor.
„Integrarea a fost prea precară în acelaşi timp în care am avut o imigraţie numeroasă. Societatea a fost prea slabă, resursele pentru poliţie şi servicii sociale au fost prea slabe”, a spus ea.
Suedia, care va avea alegeri generale în acest an, şi-a înăsprit radical politicile de imigraţie de când a preluat mai mulţi migranţi raportat la numărul populaţiei faţă de orice alt stat din Uniunea Europeană în timpul crizei din 2015, având astăzi una dintre cele mai restrictive politici din UE.
Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a criticat înăsprirea politicilor suedeze, acuzându-le că provoacă suferinţe umane şi îngreunează şi mai mult integrarea imigranţilor.
Cele mai grave rate de violență mortală
Potrivit unui studiu din 2018 al criminologului Amir Rostami, majoritatea celor implicați în crima organizată din Suedia sunt fie imigranți din prima, fie din a doua generație, relatează The Spectator.
Rostami a identificat 15.000 de persoane implicate în crima organizată – un număr uluitor pentru o țară cu 10 milioane de locuitori.
Conform unui studiu recent al Consiliului Național Suedez pentru Prevenirea Crimei, agenție guvernamentală, Suedia are acum cele mai grave rate de violență mortală cu arme din aproape două duzini de țări europene chestionate, cu patru decese la un milion de locuitori, în comparație cu media europeană de 1.6.