Mircea Geoană își dă demisia din funcția de secretar general adjunct al NATO
Mircea Geoană l-a notificat marți pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg că va demisiona din funcția de la NATO pe 10 septembrie, potrivit unui comunicat de pe site-ul Alianței. Numele lui este vehiculat în ultimul an ca unul dintre candidații la alegerile prezidențiale.
Jens Stoltenberg i-a acceptat demisia, mulțumindu-i lui Mircea Geoană pentru serviciile sale, se mai spune în comunicat.
Jens Stoltenberg: Mircea a slujit NATO timp de aproape 5 ani. Concentrarea lui asupra tehnoligiei și provocărilor emergente de securitate a fost esențială în a stimula inovația în Alianță. Este un adevărat transatlanticist, iar munca sa cu partenerii au adus foarte multe beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor.
Mircea Geoană urma să-și încheie mandatul pe 10 septembrie, când era anunțată și o ceremonie la sediul Alianței Nord-Atlantice.
Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele, a scris Mircea Geoană, pe Facebook:
De aproape un an, Mircea Geoană este anunțat ca unii dintre candidații la prezidențiale. Întrebat despre acest lucru, el a evitat să dea un răspuns direct, spunând că un eventual anunț îl va face după ce își va încheia mandatul la NATO.
Mircea Geoană a devenit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019. El este primul secretar general adjunct al NATO din România și din oricare dintre țările care au aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Interimatul va fi asigurat de Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politici de securitate al NATO.
Cine l-ar susține la prezidențialele de anul acesta
Astăzi (n.r., marți, 3 septembrie) s-a petrecut un lucru interesant în Parlamentul României, un grup de 10 deputați plecați de la AUR, de la UDMR, de la USR, au anunțat că au format un partid, nu au spus că-l susțin pe Mircea Geoană, dar există speculații potrivit cărora ar fi acesta nucleul unui partid care l-ar susține pe Mircea Geoană, totuși, tot din poziția de independent, a comentat Roxana Zamfirescu, jurnalist TVR.
Cei 10 deputați au aderat la partidul Dreptate şi Respect în Europa Pentru Toţi (DREPT). Cei 10 sunt: Ion Marian Lazăr (ex-USR), Daniel Sorin Gheba (ex-AUR), Radu Tudor Ciornei (ex-USR), Daniel Florea (ex-AUR), Liviu Ioan Balint (ex-PNL), Gheorghe Pecingină (ex-PNL), Daniel Liviu Toda (ex-USR), Cristian Paul Ichim (ex-USR), Florică Ică Calotă (ex-AUR), Apjok Norbert (ex-UDMR).
Cine este Mircea Geoană
Născut în iulie 1958, Mircea Geoană este aboslvent al Institutului Politehnic, al Facultății de drept din cadrul Universității București și al „Ecole Nationale d’Administration” din Paris, Franța. Este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București.
A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.
Mircea Geoană a candidat pentru președinția României în 2009, din partea PSD, și a pierdut în fața lui Traian Băsescu. După eșecul de la prezidențiale avea să fie înlăturat de Victor Ponta și apoi dat afară din partid.
Ulterior Mircea Geoană a fondat un partid împreună cu Marian Vanghelie. Drumurile lor s-au despărțit și în cele din urmă Geoană a revenit la diplomație.
A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii în februarie 1996. Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost ministrul Afacerilor Externe al României. De asemenea, a fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001, iar în 2005 a fost reprezentantul personal al președintelui OSCE în exercițiu pentru Georgia.
Știre în curs de actualizare.