Mircea Fechet, la TVR INFO: Urșii agresivi trebuie împușcați. Când vine vorba de viața omului, nu trebuie să facem nici o concesie

31 martie 2025, 12:50 (actualizat 31 martie 2025, 12:55)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la TVR INFO, legat de incidentul grav de la Predeal, în care șeful Salvamont a fost atacat de o ursoaică, că urșii agresivi trebuie împușcați.

„Eu n-am să mă feresc să spun lucrurilor pe nume. Urșii, dincolo de toți acești termeni eliminați, recoltați, urșii agresivi trebuie împușcați, nici mai mult, nici mai puțin”, a declarat Fechet, subliniind necesitatea unor măsuri drastice în cazul urșilor care reprezintă un pericol pentru siguranța cetățenilor.

Un atac în intravilanul localității

Fechet a subliniat diferența semnificativă dintre incidentul de la Predeal și tragedia din Bucegi, din iulie 2024, când o tânără de 19 ani a fost ucisă într-o zonă forestieră de un urs. „Șeful Salvamontului de la Predeal a fost victima unui atac în intravilanul localității, spre deosebire de cealaltă tragedie de la Bucegi, când incidentul a avut loc într-o zonă montană, în pădure”, a explicat ministrul.

“ Trebuie să clarificăm mai bine care sunt urșii cu care trebuie să începem”

Ministrul Mediului a reamintit faptul că, imediat după tragedia din Bucegi, Parlamentul României a adoptat legea 242, care permite extragerea a 426 de urși anual. „Anul trecut au fost împușcați 381 de urși, aproape toți. Dar trebuie să clarificăm mai bine care sunt urșii cu care trebuie să începem”, a adăugat Fechet. El a insistat că, în conformitate cu această lege, autoritățile trebuie să se concentreze pe urșii agresivi, gunoieri sau cerșetori, care sunt cei mai periculoși pentru oameni.

„Cred că trebuie să începem cu urșii agresivi, cu urșii gunoieri, cu urșii cerșetori, respectiv toți acei urși care au cele mai mari șanse de a se întâlni cu omul și de a provoca o nouă tragedie”, a declarat Fechet.

“Când vine vorba de viața omului, nu trebuie să facem nici o concesie”

Ministrul a criticat gestionarea fondurilor cinegetice, menționând că autoritățile nu au început cu urșii periculoși, deși aceste măsuri ar fi mai eficiente decât relocările. „E greu să organizezi o partidă de vânătoare lângă tomberoane… e mai frumos să o organizezi în pădure. Dar atunci când vine vorba de viața omului, nu trebuie să facem nici o concesie”, a subliniat Fechet.

O soluție de urgență pentru primari

Ministrul a insistat asupra necesității de a acorda primarilor autoritatea de a interveni rapid în cazul unui urs intrat într-o localitate. „Cred că toți urșii care ajung în intravilan, în localitate sau în imediata vecinătate a localității, trebuie împușcați. Acest lucru ar trebui să se întâmple în completarea legii adoptate anul trecut de către Parlament”, a declarat Fechet, propunând astfel o soluție de urgență pentru protecția cetățenilor.

Solicitarea de a scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate

Un alt punct important al declarațiilor ministrului a fost cererea de a scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate. „Ursul trebuie scos de pe lista speciilor strict protejate, așa cum s-a întâmplat deja cu lupul. A fost un efort semnificativ să convingem Comunitatea Europeană că lupul, acolo unde se află într-o stare bună de conservare, poate fi împușcat atunci când creează probleme. La fel trebuie să procedăm și cu ursul”, a explicat Fechet.

Ministrul Fechet a încheiat prin a sublinia importanța acțiunii rapide și coordonate pentru prevenirea altor tragedii: „Trebuie să acționăm în toate aceste planuri: să dăm posibilitatea primarilor să acționeze rapid, să începem cu urșii periculoși și să scoatem ursul de pe lista speciilor strict protejate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite