Ministrul spaniol al egalităţii le cere statelor UE şi preşedintei CE să asigure paritatea bărbaţi-femei în noua Comisie. „Europa trebuie să dea un exemplu în materie de egalitate”

Ana Redondo/Foto: Profimedia Images
29 august 2024, 17:20 (actualizat 29 august 2024, 22:04)

Ministrul spaniol al egalităţii, Ana Redondo, le-a cerut joi statelor Uniunii Europene şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca în noul executiv al UE să fie asigurată paritatea între bărbaţi şi femei, întrucât ‘Europa trebuie să dea un exemplu în materie de egalitate‘ şi ‘este esenţial să nu se dea un pas înapoi‘, transmite EFE.

Într-o declaraţie video, Redondo a subliniat că o Comisie Europeană neparitară ‘ar fi un rău exemplu’ şi ar trimite un ‘mesaj foarte negativ’.

Majoritatea statelor membre, 17, au propus candidaţi bărbaţi pentru noua Comisie, şapte au desemnat candidate femei, iar trei nu şi-au comunicat deocamdată candidaturile. Aceste cifre nu permit atingerea procentului de 40% care garantează paritatea bărbaţi-femei.

„Suntem foarte preocupaţi. Doresc să le trimit un mesaj tuturor ţărilor europene şi, de asemenea, Ursulei von der Leyen: nu putem lăsa ca egalitatea să nu fie relevantă şi, în acest sens, să facem un pas în afara egalităţii”, a avertizat Ana Redondo.

Ea a amintit că există o directivă comunitară care stabileşte paritatea în toate instituţiile politice, şi a subliniat că UE trebuie să dea un exemplu, să creeze egalitate şi să lupte pentru ea zilnic.

La acest nivel european, este esenţial să nu facem un pas înapoi şi să luptăm pentru ca această paritate să fie o realitate în Comisia Europeană„, a insistat oficialul spaniol.

România propune un bărbat pentru funcția de comisar

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei țări membre UE să facă câte două propuneri, adică un bărbat și o femeie, pentru posturi de comisari europeni. Cele mai multe țări au ignorat însă solicitarea, printre ele și România. Până în acest moment, Victor Negrescu este singura propunere din partea țării noastre.

Premierul Marcel Ciolacu nu exclude însă ca România să propună o femeie pentru funcția de comisar.

Europarlamentarul a fost întrebat despre această situație zilele trecute, la emisiunea Europa printre rânduri de la TVR Info.

Personal am susținut mereu nevoia egalității de șanse, de gen, lucru reflectat și prin voturile mele în Parlamentul European. Nu m-aș supăra dacă acesta ar fi motivul pentru care nu aș fi desemnat. Însă există o debalansare și pe zona grupelor de vârstă: avem doar doi candidați tineri, eu și un candidat din partea Maltei, deci avem și această problemă – a declarat Negrescu.

De altfel, România a participat la această nevoie legată de gen și în trecut, ultimii doi comisari europeni au fost doamne (n.r., Adina Vălean și Corina Crețu), a mai spus europarlamentarul.  Sunt însă state europene care, deși sunt de mai mult timp în Uniunea Europeană, nu au desemnat niciodată o doamnă în poziția de comisar european. Și cred că este nevoie ca și respectivele state să facă un efort în acest sens, pentru că avem nevoie de echilibru în Comisia Europeană.

Negrescu a spus că îl bucură faptul că trei funcții importante la nivel european sunt deținute de doamne, – adică președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate. Sunt trei doamne puternice și acest lucru dovedește că există sprijin în acest sens și România a susținut aceste demersuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite