Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în timp ce la Senat se dezbătea eliminarea pensiilor speciale ale magistraților: Nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public, justiția trebuie să servească cetățeanul

28 iunie 2023, 11:16

CITEȘTE și Vot final în Senat privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Menţinerea aceleiaşi baze de calcul pentru o perioadă de 5 ani, trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043 – printre prevederi

„În opinia mea, votul va fi unul în favoarea acestei reforme, vom vedea cine și în ce măsură va decide să formuleze sesizări la Curtea Constituțională și las dreptul Curții Constituționale, așa cum e firesc, să se pronunțe, nu-mi permit să avansez vreo predicție”, a adăugat Alina Gorghiu.

„Eu le-am spus tuturor cu care m-am auzit că nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public, justiția trebuie să servească cetățeanul, iar toate problemele cred că se pot discuta prin dialog”, a reiterat ministrul.

Magistrații nemulțumiți de reforma pensiilor speciale, protest cu amânarea dosarelor. Semnal de alarmă pe tema crizei de personal

Printre modificările adoptate se numără prevederea prin care magistrații se pot pensiona la 55 de ani, după 25 de activitate, și nu la 60 de ani, cum prevedea proiectul inițial depus de ministrul Muncii Marius Budăi și adoptat în prima camera de către Senat.

Actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei pentru Muncă.

Actul normativ se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic şi altele.

Potrivit proiectului, în cazul magistraţilor se modifică baza de calcul a pensiilor, aceştia putând beneficia de o pensie de serviciu doar dacă au o vechime în specialitate de minimum 25 de ani. Pensia va fi calculată ca procent de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eşalonării prevăzută în anexele din lege, în funcţie de data acordării pensiei de serviciu, dar cu condiţia ca pensia netă să nu fie mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Astfel, proiectul prevede că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică(…), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare conform unei eşalonări prevăzute în anexa nr. 4, şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, din ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eşalonării prevăzute în anexa nr.3”.

În acelaşi timp, proiectul prevede menţinerea aceleiaşi baze de calcul a pensiilor magistraţilor pentru o perioadă de 5 ani, ca urmare a nevoilor din sistem.

Astfel, actul normativ prevede că „pentru pensiile de serviciu stabilite până la data de 31 decembrie 2028, baza de calcul folosită este media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent dintr-un număr de luni consecutive stabilit conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3 din ultimii 10 ani de activitate, realizată înainte de data pensionării, în funcţiile de judecător, procuror, judecător la Curtea Constituţională, magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, precum şi în calitate de personal de specialitate juridică”.

„Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent din ultimele luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr.3, în funcţie de data acordării pensiei de serviciu. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, mai prevede proiectul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite