Românii care ajută statul să-i găsească pe evazioniști ar putea fi răsplătiţi
Poate vă întrebați de ce dintr-o dată a explodat în spațiul public subiectul evaziunii fiscale. Răspunsul direct este că există la un nivel alarmant. Suntem campioni în Uniunea Europeană la acest capitol.
Este greu de spus câtă evaziune fiscală se face în România. Însă ea este estimată undeva la 160 de miliarde de euro. Bani suficienți pentru a construi, atenție, toate autostrăzile pe care le avem în lucru, de a construi spitalele regionale și ne rămân bani suficienți de majorarea pensiilor.
Însă, evaziunea fiscală există deci statul trebuie să caute în altă parte bani pentru aceste lucruri. Unde se face însă evaziune fiscală. Potrivit unei analize realizata de economica.net, evaziunea fiscală cea mai mare este pe impozitele indirecte (TVA, accize), sectoarele cele mai importante sunt cele unde aceste impozite sunt mari și, deci, impactul fiscal este major: produsele din tutun, cosmetice, ceasuri, produse de lux. Evaziunea se face prin contrabandă și prin contrafacerea acestor produse, care sunt comercializate la negru.
Doar din TVA-ul calculat și care nu a mai ajuns în conturile statului, într-un sigur an, statul pierde într-un singur an, în 2022, România a pierdut aproximativ 40 de miliarde de lei. Poate vă întrebați și de ce nu am făcut până acum nimic. Pentru că, pentru unii, evaziunea fiscală este evident profitabilă. Atât de profitabilă încât pot împărți unde trebuie.
Pe de altă parte, ANAF-ul de exemplu este încă nedigitalizat și este aproape imposibil să țină sub control fenomenul în aceste condiții. Așadar, iată și soluțiile că să ne permitem autostrăzi, spitale și tot ce avem pe listă.