Ministrul Educaţiei la „Ora Guvernului”: Modelul pe care noi îl avem în liceu este unul care de 20 de ani nu produce rezultate bune
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că modelul pe care România îl are în liceu este unul care de 20 de ani nu produce rezultate bune, menţionând că Istoria Românilor, Geografia României, Gramatica Limbii române şi Religia se vor regăsi în trunchiul comun la liceu.
„Eu cred că oamenii inteligenţi ajung la concluzii proaste dacă pornesc de la premise de proaste, dar tot oamenii inteligenţi ajung la concluzii bune dacă pornesc de la permise bune. Eu vreau să vă spun – şi vă rog să se noteze acest lucru – acest ministru, acest ordin de ministru va fi cel care va readuce elementele de cultură naţională după 20 de ani în şcoală, pentru că poate că nu ştiţi dar Istoria Românilor sau a României, Geografia României, Gramatica Limbii române nu există la nivel de liceu. (…) Modelul pe care noi îl avem în acest moment în liceu este un model care de 20 de ani nu produce rezultate bune. După 20 de ani, prin această reformă, o să avem din nou Istoria Românilor, Geografia Românilor, Gramatica Limbii române şi Religia a rămas în trunchiul comun„, a afirmat ministrul, la „Ora Guvernului”.
Potrivit lui Daniel David, nivelul de analfabetism funcţional la nivel liceal este „prea mare„.
„Nivelul de analfabetism funcţional este prea mare. Intră copiii creativi inteligenţi şi ies oameni cu un nivel prea mare de analfabetism funcţional. Atunci este important să face această schimbare. Modelul pe care îl avem acum, vă spun sincer, modelul pe care îl avem acum este un model care nu mai poate continua. Vorbim de Istoria României. Am spus foarte clar – nu există număr limită de ore„, a explicat ministrul Educaţiei şi Cercetării.
Senatoarea AUR Cristina Dumitrescu l-a criticat miercuri, în plen, pe ministrul Educaţiei, Daniel David, prezent la dezbaterea „Ora Guvernului”, menţionând că eliminarea orelor de Istorie şi Geografie din trunchiul comun la clasele a XI-a şi a XII-a reprezintă un „derapaj periculos”, un „atac direct” asupra principiilor şi valorilor care ar trebui să stea la temelia învăţământului românesc.
„Decizia de a elimina orele de Istorie şi Geografie din trunchiul comun la clasele a XI-a şi a XII-a, pentru elevii de la Uman, Real şi Tehnologic, nu este doar o schimbare administrativă, este un derapaj periculos, un atac direct asupra principiilor şi valorilor care ar trebui să stea la temelia învăţământului românesc. Dacă mesajul Ministerului Educaţiei este că Istoria trebuie marginalizată, atunci nu putem să nu ne întrebăm în slujba cui lucrează această viziune, cui foloseşte o generaţie lipsită de rădăcini, de memorie, de conştiinţa propriei identităţi. (…) Ne întrebăm, domnule ministru, cui serveşte o şcoală fără memorie, cine are de câştigat dintr-o generaţie care nu-şi mai cunoaşte trecutul. Pentru că un popor fără istorie, este un popor vulnerabil, uşor de manipulat, rupt de sine însuşi şi noi putem accepta asta?”, a transmis Dumitrescu.
În opinia sa, mutarea unor materii fundamentale precum Istoria şi Geografia în curriculum la decizia elevului, „nu este o reformă, ci o abdicare de la responsabilitate”.
„În realitate, acest sistem este aplicat arbitrar, fără o consultare reală a părinţilor şi a elevilor, lăsând deciziile la discreţia directorilor şi a unor structuri politizate. Dacă Ministerul revine la o atitudine mai prietenoasă în ceea ce priveşte Istoria, aşteptăm să parcurgem conţinutul ca să ne asigurăm că are legătură cu istoria noastră, a românilor. Fără o depolitizare reală a conducerilor şcolilor, inspectoratelor, această măsură nu va aduce flexibilitate, ci haos. Vom avea discrepanţe uriaşe între şcoli, iar materiile esenţiale vor fi tratate diferit, în funcţie de interesele locale, nu de nevoile elevilor. Educaţia nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Această reformă, nu doar că fragilizează educaţia, dar subminează şi pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat, în loc să consolideze competenţele de comunicare, fundamentul oricărei educaţii solide”, a punctat senatoarea AUR.
Daniel David a participat la dezbaterea de miercuri, în care grupul senatorial AUR a solicitat să explice „lipsa materiilor geografie şi istorie din planurile-cadru pentru liceu”.
„Vă aduc la cunoştinţă că am să onorez invitaţia adresată de grupul parlamentar AUR. Mulţumesc grupului parlamentar AUR pentru interesul asupra proiectelor de planuri-cadru pentru învăţământul liceal. Totodată, precizez că planurile-cadru se află încă în dezbatere până în data de 6 martie 2025, neavând acum un model final, acesta urmând să fie prezentat doar în luna mai 2025, după integrarea tuturor informaţiilor din perioada dezbaterilor. În anticiparea discuţiilor, ca regulă generală, trebuie să spun că misiunea mea ca ministru acum este ca o componentă de cultură naţională să fie bine reprezentată în curriculum liceal şi, mai concret, sper ca după mai mult de 20 de ani să fiu ministrul care readuce istoria românilor şi a României şi geografia României ca disciplină de sine-stătătoare în curriculum naţional. Trebuie însă regândite modelele actuale pentru a ne asigura că cultura naţională ajunge în mintea şi comportamentul copiilor noştri în mod eficient”, a scris ministrul David în răspunsul său.