Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Regiunea Mării Negre e crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al UE

23 mai 2025, 16:30 (actualizat 24 mai 2025, 09:16)

Regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al Uniunii Europene, a afirmat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la cea de-a noua ediție a Black Sea and Balkans Security Forum (BSBSF).

România rămâne un pilon de securitate în regiunea Mării Negre, a subliniat ministrul Apărării și a evidențiat importanța consolidării capacităților naționale de apărare și a rolului activ pe care România îl joacă în cadrul NATO și al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat MApN.

Pentru România, Marea Neagră nu este doar o realitate geografică, ci este un spațiu de interes strategic major, unde se intersectează provocări economice, energetice și de securitate. Regiunea este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al Uniunii Europene, mai ales în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina‘, a declarat ministrul Tîlvăr, în cadrul panelului ‘Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat. Amenințări actuale și posibile noi amenințări’.

Au mai participat Atanas Zapryanov, ministrul Apărării din Bulgaria, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova, și Șuay Alpay, ministru adjunct al Apărării din Republica Turcia. Discuția a fost moderată de George Scutaru, CEO al New Strategy Center, și Yordan Bozhilov, președintele Sofia Security Forum.

BSBSF este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate securității din regiunea extinsă a Mării Negre și din Balcanii de Vest. BSBSF 2025, eveniment organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale de către New Strategy Center, a reunit experți și oficiali de rang înalt care au dezbătut provocările clasice și emergente de securitate din regiune.

Ediția din acest an a forumului are ca temă centrală evoluția mediului de securitate în zona Mării Negre și a Balcanilor, în contextul continuării agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei. Printre subiectele abordate se numără viitorul relațiilor transatlantice, întărirea posturii defensive a NATO pe Flancul estic, precum și consolidarea industriei europene de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite