Miniştrii de Externe din Europa, discuţii „cruciale” privind Ucraina, la Londra. Sîbiha: Moscova ratează încă o dată șansa de a pune capăt crimelor

David Lammy, ministrul de externe britanic / sursa foto: gov.uk
12 mai 2025, 06:41 (actualizat 12 mai 2025, 16:42)

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a participat la o reuniune ministerială care a avut loc la Londra pe 12 mai, alăturându-se omologilor săi din Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia și Uniunea Europeană prin intermediul unei legături video, a declarat Ministerul de Externe.

Vorbind după reuniune, Sîbiha i-a mulțumit ministrului de externe al Regatului Unit, David Lammy, pentru convocarea aliaților în ceea ce el a numit un „format eficient și regulat” și a declarat că discuțiile s-au concentrat asupra coordonării eforturilor de pace și a activității comune cu Statele Unite.

„Această săptămână va fi decisivă pentru pace și responsabilitate”, a declarat Sîbiha. De asemenea, acesta a împărtășit informații din prima linie de la comandantul-șef ucrainean Oleksandr Sîrski, confirmând că forțele ruse nu au respectat încetarea focului propusă la 12 mai și continuă să atace pozițiile ucrainene de pe întregul front.

În ultimele 24 de ore, atacurile rusești au rănit cel puțin 22 de persoane în Ucraina. Printre acestea se numără cel puțin șapte persoane rănite în atacuri cu drone în noaptea de 12 mai, dată de la care ar fi trebuit să înceapă armistițiul necondiționat de 30 de zile.

„Moscova ratează încă o dată șansa de a pune capăt uciderii”, a declarat Sîbiha, adăugând că președintele Volodimir Zelenski rămâne pregătit să se întâlnească personal cu președintele rus Vladimir Putin pe 15 mai.

Anterior, Putin a invitat Ucraina să reia discuțiile în Turcia pe 15 mai, pe care, potrivit consilierului Kremlinului Iuri Ușakov, Rusia dorește să le bazeze pe termenii discuțiilor de la Istanbul din 2022 și pe „situația actuală de pe câmpul de luptă”.

Sîbiha a declarat că Ucraina și aliații săi au discutat despre sancțiuni mai dure împotriva sectorului bancar, a băncii centrale și a industriei energetice a Rusiei, care ar putea fi introduse împreună cu noi pachete de ajutor pentru apărare. „Putin trebuie să înțeleagă costul respingerii păcii și alegerii războiului”, a spus el.

Alături de şeful diplomaţiei britanice, David Lammy, omologii săi german, polonez şi spaniol vor fi prezenţi la Lancaster House. Franţa va fi reprezentată de ministrul pentru Europa, Benjamin Haddad, iar Uniunea Europeană de şefa diplomaţiei sale, Kaja Kallas. Un reprezentant italian va fi, de asemenea, prezent la această reuniune în aşa-numitul format „Weimar”, care a fost lansat în februarie anul trecut şi s-a reunit deja de şase ori de atunci.

Aceste „discuţii vitale” se vor concentra pe „eforturile comune pentru consolidarea securităţii europene şi pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a precizat Foreign Office într-un comunicat. „Trebuie să rămânem uniţi, aliaţi în protejarea suveranităţii, a păcii şi a Ucrainei”, a declarat Lammy.

În opinia sa, liderii europeni se confruntă cu o „provocare” care „nu priveşte doar viitorul Ucrainei”, ci „este existenţială pentru întreaga Europă”. Din partea Franţei, accentul va fi pus pe „necesitatea de a menţine şi de a spori (presiunea) asupra Rusiei”, a declarat Ministerul francez de Externe pentru AFP.

Ultimatumul pentru Moscova

Această întâlnire are loc la două zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul polonez Donald Tusk şi premierul britanic Keir Starmer s-au deplasat la Kiev în cadrul „coaliţiei celor dispuşi”.

Ucraina şi aliaţii săi europeni, împreună cu Statele Unite, au dat Moscovei un ultimatum pentru a accepta o încetare a focului „completă şi necondiţionată” de 30 de zile începând de luni, în caz contrar Rusia urmând să se confrunte cu noi „sancţiuni masive”.

Ministerul britanic de Externe afirmă că Londra va anunţa luni „noi sancţiuni împotriva celor care sprijină invazia ilegală a Rusiei” în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Marea Britanie şi-a extins sancţiunile împotriva „flotei fantomă” folosită de Moscova pentru a-şi exporta petrolul şi gazele.

Fără a răspunde direct ultimatumului aliaţilor Kievului, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit „pentru negocieri fără condiţii prealabile” şi s-a oferit să le înceapă joi la Istanbul. În consecinţă, omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe Putin să-l întâlnească „personal” duminică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite