Miniștrii de Justiție din Uniunea Europeană, reuniți la București. Agenda discuțiilor, orientată spre consolidarea garanțiilor statului de drept. Întrebări despre șefia Parchetului european GALERIE VIDEO

8 februarie 2019, 09:40

StirileTVR.ro vă prezintă principalele repere ale reuniunii și principalele puncte din declarațiile oficialilor.

ACTUALIZARE 15.45 Declarații ministrul Justiției, Tudorel Toader: „Astăzi am avut prima reuniune a Consiliului informal pe Justiție din cadrul JAI-ului. Au fost 3 teme mari de discuție, ne-am bucurat de prezența doamnei comisar Jourova, de prezența majorității miniștrilor de Justiție din statele membre ale Uniunii Europene, comisarul King și președinții unor importante comisii din Parlamentul European.

Așadar, au fost 3 teme mari de dezbateri, de discuție. Una referitoare la viitorul cooperării judiciare în materie civilă și comercială, o a doua temă cu privire la probele electronice – conservarea, furnizarea acestora în cauzele penale. A treia mare temă de dezbatere s-a referit la viitorul cooperării judiciare în materia penală. Punctele de vedere, în majoritatea lor, au fost convergente. Sigur, urmează ca dezbaterile să continue la nivel tehnic, la nivelul celorlalte reuniuni, astfel încât sperăm ca unele dintre dosarele legislative în curs preluate de la Președinția austriacă să le închidem în timpul mandatului Președinției române la Consiliul Uniunii Europene”.     

Declarații Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție: „Mă bucur să fiu alături de dvs. A fost o întâlnire mult așteptată, fiindcă am discutat despre viitorul cooperării judiciare și despre armonizarea legislației europene în domeniul justiției civile și comerciale. Am avut o dezbatere excelentă (…) În viitor nu va fi vreo revoluție în acest domeniu, ci doar o evoluție sigură, stabilă. UE încearcă să asigure o cooperare cât mai bună, în folosul cetățenilor, mai ales la nivel transfrontalier, care să simplifice regulile, astfel încât cetățenii să poată circula în întreaga Uniune Europeană și să se bucure de mai multe certitudini în ceea ce privește dreptul civil.

Am discutat astăzi și despre mandatul european de arestare și despre ordinul european de anchetă ca instrumente foarte utile, care trebuie să continue.

Am vorbit  mult despre nevoia de a pune în aplicare  regulile așa cum sunt ele adoptate în prezent.  Eu va trebui să mă ocup de acest lucru până la un anumit moment, după care mandatul meu se încheie și altcineva va prelua portofoliul Justiției.

În timpul prânzului, am discutat o chestiune deosebit de importantă –  este vorba de colectarea probelor din sfera digitală, pentru a îmbunătăți și accelera procesul de aplicare a legii în domeniul justiției penale”.  

Potrivit comisarului european, a fost dezbătut regulamentul privind probele electronice, înainte de începerea discuțiilor cu SUA privind schimbul cu acest tip de probe.

Ministrul român al Justiției și comisarul european au indicat că nu s-a discutat astăzi despre șefia Parchetului european. Jurnaliștii prezenți au insistat însă cu întrebări legate de faptul că autoritățile române nu sprijină candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru această poziție.

Autoritățile române trebuie să își pună această întrebare, eu nu vreau să comentez asupra acestei teme. Doamna Kovesi este unul din cei 3 candidați propuși de o comisie de experți, Parlamentul european și statele membre vor trebui să continue procesul, un proces transparent, a replicat comisarul european pentru Justiție.

„Trebuie să găsim cel mai bun procuror șef al EPPO, avem speranțe mari că acest parchet va consolida urmărirea infracțiunilor împotriva intereselor UE, a corupției, deci va trebui să găsim persoana cea mai potrivită”, a declarat Vera Jourova. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat că își menține poziția de a nu sprijini această candidatură.

„În Președinția României la Consiliul Uniunii, și vorbim de Consiliul JAI, intră competența, să spunem, demersurilor pentru înființarea Colegiului EPPO și pentru operaționalizarea Parchetului european în noiembrie 2020. Numirea procurorului șef al Parchetului european este într-o competență partajată, spunea și doamna comisar, între Parlament și Consiliu, or eu, noi suntem în numele Consiliului”, a subliniat Toader.

ACTUALIZARE 10.10 Reuniunea informală JAI a început.

O declarație foarte importantă a făcut înainte de debutul reuniunii ministrul de Justiție din Austria, Josef Moser.

El a declarat, răspunzând unei întrebări a Televiziunii publice austriece, că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota în favoarea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european,  a precizat Alexandru Costache, jurnalist Știrile TVR.

La reuniunea de astăzi participă comisarul european pe Justiție, miniștrii Justiției, experți din domeniul justiției din fiecare țară membră a Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Tudorel Toader, agenda discuției este concentrată pe consolidarea garanțiilor statului de drept, consolidarea spațiului de  libertate, securitate și justiție.

„Avem astăzi, toată ziua, 3 teme mari, pe care le vom dezbate, și anume: modalitățile de cooperare, de evoluție, în domeniul justiției civile și comerciale, în al doilea rând probele electronice și garantarea drepturilor, libertăților fundamentale, protecția persoanei față de infracționalitatea cibernetică și, în al treilea rând, evoluția cooperării judiciare în materie penală”, a subliniat ministrul Justiției.

Noi ce dorim? Ca să avansăm discuțiile și dialogurile și negocierile, că va fi pe consens, că va fi pe majoritate, în cele 15 dosare legislative, non-legislative pe care le-am preluat de la Președinția Austriei. Ne dorim o bună colaborare cu toate țările membre, o bună colaborare în cadrul trio-ului cu Finlanda și Croația, care ne vor succeda la Președinție, și ne dorim ca, la finalul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii, dar eu vorbesc acum de Consiliul JAI, să putem privi în urmă, să putem spera, să putem spune că ne-am îndeplinit misiunea pe care o avem la Președinția Consiliului JAI, că am contribuit la armonizarea legislației în spațiul european, că am contribuit la ridicarea standardelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, că am facilitat cooperarea judiciară în spațiul european și nu numai, că am facilitat cooperarea economică, culturală, socială din spațiul european, că am contribuit la îmbunătățirea vieții cetățeanului european în general și, sigur, și cetățeanul român, care este un cetățean european„, a adăugat Tudorel Toader.     

TVR produce, în calitate de partener media oficial, toate evenimentele pe parcursul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite