Mielul de Paște va costa “fix exact cât o să plătim pe el”, spune ministrul Agriculturii
La stână se numără deja mieii şi se fac calcule peste calcule. Totul costă mai mult în această primăvară: de la utilităţi la furaje. Iar cheltuielile mai mari de producţie înseamnă şi carne mai scumpă.
Unii fermieri cred că preţul va creşte spre 45 de lei kilogramul în apropierea Paştelui.
La Ministerul Agruculturii însă, calculele sunt mai simple: cererea şi oferta vor regla piaţa şi preţurile.
Reporter: Cât o să ne coste mielul de Paște? Sunt producători care spun că prețul pentru carnea de miel se dublează.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Fix exact cât o să plătim pe el. În momentul de față, mieii sunt vii, n-au fost sacrificați și nu putem să le stabilim prețul în viu la momentul în care discutăm noi acum. În funcție de cererea și oferta care va exista pe piață se va regla și prețul.
Cristian Dumitrașcu, crescător de oi: Dacă facem calculul strict matematic la furaj și tratamente, prețul pare corect dar trebuie să pui un preț ca să ți-l și cumpere lumea. Degeaba pun eu 70 kg, cine mi-l cumpără?
Cumpărătorii caută şi ei soluţii. Nu vor să renunțe la preparatele tradiționale de Paște chiar dacă vor plăti şi 40 de lei pe kilogramul de carne. Vor cumpăra însă mai puţin.
Crescătorii de oi își pun speranța şi în export. Mieii din România sunt foarte căutaţi în țările arabe, de exemplu.