Mica Unire, trăită în locuri emblematice. Freamătul unionist în creațiile lui Nicolae Grigorescu
Unirea Principatelor Române a fost un moment de răscruce atunci când a devenit realitate. Mulți dintre cei care au trăit în acele zile au ținut să lase moștenire generațiilor viitoare mărturii ale momentului istoric. Seminariștii de la Mănăstirea Neamțului, dar și celebrul pictor Nicolae Grigorescu, au fost implicați în mișcarea unionistă.
În 1859, seminarul teologic de pe lângă Mănăstirea Neamțului reunea figuri marcante ale ortodoxiei din zona Moldovei. Oameni care mai târziu aveau să conducă destine ale unor comunități religioase importante.
Pentru ei, unirea celor două principate a reprezentat un moment ce trebuia păstrat pentru posteritate. Freamătul unionist s-a simțit și în creațiile artistice ale vremii. La cei 20 de ani câți avea în momentul unirii, Grigorescu a fost extrem de impresionat de evenimentul istoric.
Întors să finalizeze picturile de la Agapia, Grigorescu reușește să aducă în icoane simboluri ale Principatelor Unite. Icoana Arhanghelului Gavril este acum îmbrăcată în argint. Când a fost restaurată, însă, în urmă cu câțiva ani, pictura a ieșit la iveală și a putut fi fotografiată.
Lucrarea lui Grigorescu de la Agapia l-a impresionat pe prim ministrul de atunci, Mihail Kogălniceanu, care i-a asigurat pictorului o bursă de studii în străinătate.