Metapneumovirusul dă simptome asemănătoare gripei și se răspândește prin tuse și strănut. Medici: Un virus respirator banal, care dă rar complicații

9 ianuarie 2025, 18:35

Femeia de 67 de ani internată la Oradea cu metapneumovirus se simte bine, au anunţat medicii. După ce au fost făcute primele teste în spital, care au arătat prezenţa acestui virus, proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino din Capitală pentru analize suplimentare. Nu există, însă, motive de îngrijorare, dau asigurări medicii, care amintesc că virusul este cunoscut de 20 de ani.

Femeia de 67 de ani a venit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea pe 4 ianuarie, cu simptome respiratorii și a fost internată.

Lisa Crăiuț, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea: În urma efectuării testului panel, a fost confirmată infecția cu un virus sincițial respirator. Foarte important de menționat, în momentul de față nu se poate confirma dacă este tulpina care circulă în China. Pacienta primește tratament medicamentos și oxigenoterapie, iar starea ei este bună.

Probele prelevate de la pacientă au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București. Iar Direcția de Sănătate Publică a precizat că femeia nu a călătorit în străinătate.

Metapneumovirusul este cunoscut de medici de peste 20 de ani și nu există motive de îngrijorare în acest moment cu privire la posibilitatea unei noi epidemii. Copiii, bătrânii și pacienții cu boli cronice sunt mai predispuşi la îmbolnăvire, dar complicațiile sunt rare, susține ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Este un virus înrudit cu virusul scințial respirator și cu cel rujeolic. Majoritatea copilor sunt suscetabili să se îmbolnăvească cel puțin o dată cu metapneumovirus până la vârsta de cinci ani. 10% din totalul virozelor respiratorii sunt produse de metapneumovirs. Nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală, care, ca orice viroză, poate avea complicații, dar sunt situații execptionale.

Și în anii trecuți au fost diagnosticate cazuri grave de infecție cu metapneumovirus. 7 numai anul trecut, arată datele oficiale. Iar potrivit estimărilor, ar fi zeci de mii de cazuri ușoare săptămânal, pentru care nu se fac însă analize.

Dr. Simin Florescu, manager, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti: „Nu este un virus chinezesc, acesta este un virus internaţional cunoscut de zeci de ani. Nu este nimic nou. Pandemia de Covid a însemnat o pandemie cu un virus complet nou apărut. Lumea continuă să se văicărească de un metapneumovirus, când pe lângă ei e o gripă care e potenţial mortală.”

Specialiștii spun că la nivel internațional nu există, deocamdată, alerte privind metapneumovirusul. Și explică ce se întâmplă în China.

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Nu e vorba numai de metapneumovirus acolo. E vorba şi de mycoplasma pneumoniae, şi de gripă, şi de Covid. Ca lucrurile să fie şi mai complicate, unele dintre cazurile de infecţie cu metapneumovirus evoluează cu o simptomatologie asemănătoare cu a gripei, iar altele evoluează cu o simptomatologie asemănătoare cu a Covidului. E foarte greu de diferenţiat. Nu se face diagnostic virusologic la toate cazurile de îmbolnăvire. Având antecedentul pandemiei, toţi s-au speriat gândindu-se că din nou începe ceva.

Metapneumovirusul dă simptome asemănătoare gripei și se răspândește prin tuse și strănut. Medicii recomandă ca bolnavii să evite contactul cu alte persoane, să poarte măști și să contacteze medicul de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite