Mesajele oficialilor la început de an școlar. Iohannis: Educație centrată pe elev | Cîmpeanu: Școala trebuie să fie mai deschisă | Ciucă: Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educaţie
Educaţia trebuie centrată pe profilul elevilor şi al studenţilor
Preşedintele Klaus Iohannis care a participat la deschiderea anului școlar la Colegiul Naţional ‘Grigore Moisil’ din Capitală, a arătat că actualizarea programelor şcolare şi a modului de predare nu mai poate fi amânată.
„Educaţia trebuie centrată pe profilul elevilor şi al studenţilor, luând în calcul interesele diverse ale acestora, potenţialul individual care trebuie sprijinit şi provocările globale. De aceea, actualizarea programelor şcolare şi a modului de predare nu mai poate fi amânată. Eu sunt profesor de fizică şi ştiu că este greu să iubeşti ştiinţele fără să faci experimente, aşa cum este greu să iubeşti limba română fără ca cineva să îţi educe gustul pentru lectură. Creşterea ponderii materiilor opţionale şi diversificarea acestora, pentru toate ariile curriculare, reprezintă la rândul lor paşi importanţi în direcţia corectă. De exemplu, în acest an şcolar veţi avea pentru prima dată o ‘Săptămână verde’, în care sper să înţelegeţi mai bine importanţa echilibrului dintre acţiunea umană şi schimbările care se petrec în mediul înconjurător, inclusiv încălzirea globală sau fenomenele meteo extreme”, a arătat şeful statului.
Şcoala trebuie să se schimbe, şcoala trebuie să fie mai deschisă
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că şcoala trebuie să se schimbe şi să fie mai deschisă, menţionând că noile proiecte legislative încearcă să asigure cele mai eficiente măsuri pentru a avea schimbarea de care este nevoie.
„Este un moment de emoţii astăzi pentru noi toţi, deopotrivă elevi şi profesori, autorităţi (…). Şcoala ne generează tuturor emoţii. Şcoala trebuie să se schimbe, şcoala trebuie să fie mai deschisă, aşa cum vedem că este deschisă astăzi, aici, prin parteneriatul pe care îl aveţi cu autorităţile locale. Şcoala se va schimba graţie proiectului ‘România Educată’, care are ca obiectiv principal realizarea unui just echilibru între susţinerea echităţii, susţinerea accesului fiecărui copil din această ţară la un învăţământ de calitate, pe de o parte, şi susţinerea performanţei elevilor români”, a afirmat Cîmpeanu, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ‘Grigore Moisil’, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
„Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educaţie și să readucem învățământul românesc în top”. Sunt asigurările date de premierul Nicolae Ciucă la început de an şcolar. Premierul a mers într-o şcoală din Craiova unde s-au investit 100 de milioane de lei. În Dolj însă, zeci de mii de copii încă învaţă în şcoli care nu au toate autorizaţiile.
Venim cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că tinerii au dovedit că ştiu ce vor, pot să facă performanţă, sunt creativi, obţin rezultate remarcabile la olimpiade şi stabilesc noi recorduri în sport, sunt implicaţi civic şi social, se informează, pun întrebări şi caută răspunsuri.
Acesta a fost prezent luni la ceremonia de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.
„Să alegi să serveşti patria de la o asemenea vârstă este o onoare şi o dovadă de maturitate, mai ales în vremuri care ne obligă să ne gândim mai mult la ţară şi la securitatea noastră. (…) Dragi elevi, sunteţi parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie ce vrea şi poate să facă performanţă, că este creativă, că obţine rezultate remarcabile la olimpiadele de studiu şi stabileşte noi recorduri în sport, că este implicată civic şi social, că se informează, pune întrebări şi caută răspunsuri. M-am bucurat să remarc aceste calităţi la multe întâlniri avute cu tinerii. Continuaţi să fiţi curioşi, continuaţi să fiţi curajoşi, continuaţi să gândiţi cu mintea voastră. Pentru că ştim cât de mare este potenţialul generaţiei voastre venim cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate şi posibilitatea să se dezvolte în domeniile în care simte că poate şi vrea să fie mai bun”, a spus Ciucă.