Medicul Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu

20 februarie 2020, 09:34

ACTUALIZARE Curtea de Apel Bucureşti a respins atât contestaţia medicului, cât şi pe cea a DNA, fiind menţinută decizia instanţei de fond – Tribunalul Bucureşti – prin care Mircea Beuran a fost plasat pe 14 februarie în arest la domiciliu.

În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti arăta că, prin acţiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria „piaţă de desfacere”.

„Astfel, fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului aceste posturi pe baza unor criterii pecuniare, şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie. Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria ‘piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se preciza în motivare.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, gravitatea faptei comise de Beuran constă şi în faptul că acesta ar fi acţionat intenţionat, în sensul „vânzării unui post” din poziţia celui care conduce şi care ar fi trebuit să se bazeze pe „criterii care privesc exclusiv performanţa”.

ACTUALIZARE Ședința s-a încheiat iar medicul Mircea Beuran a părăsit Curtea de Apel fără să spună ceva.

Pe 14 februarie, Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a chirurgului Mircea Beuran, însă instanța a decis ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

În motivarea deciziei, judecătorul de la Tribunalul București arăta că, prin acțiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o instituție publică de prestigiu în propria „piață de desfacere”.

„Astfel, fapta presupus a fi săvârșită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranței și eficienței sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare și nu conform competenței profesionale, urmate de obținerea unor foloase considerabile pentru inculpații cu funcții de decizie. Prin acțiunile sale, inculpatul a transformat o instituție publică de prestigiu (…) în propria ‘piață de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se preciza în motivare.

Potrivit Tribunalului București, gravitatea faptei comise de Beuran constă și în faptul că acesta ar fi acționat intenționat, în sensul „vânzării unui post” din poziția celui care conduce și care ar fi trebuit să se bazeze pe „criterii care privesc exclusiv performanța”.

DNA preciza că, la data de 18 decembrie 2018, Mircea Beuran, în calitate de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul UMF „Carol Davila”, a acceptat şi primit de la un medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză) suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, Beuran este acuzat că a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul UMF „Carol Davila” scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către medicul care i-a dat mită.

Procurorii notează că, până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs.

DNA menționează că dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării depuse de medicul care l-a mituit pe Beuran.

Mircea Beuran a fost șeful Secției de chirurgie de la Spitalul Floreasca, el fiind demis în luna ianuarie, după ce o femeie a decedat în urma unor arsuri suferite pe masa de operație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite