Medicii avertizează: „Nu stați pe toaletă mai mult de 10 minute!”. Care sunt riscurile pentru sănătate
Mulți oameni au obiceiul de a-și lua telefonul în baie și, probabil, cineva citește acum acest articol de pe toaletă. O necesitate fiziologică ce ar trebui să dureze câteva minute, se poate transforma cu ușurință într-o sesiune de citit, scrollat și postat pe rețelele de socializare.
Poate părea o metodă inofensivă de a petrece timpul, însă experții avertizează că statul prelungit pe toaletă poate afecta sănătatea. Acest obicei a fost chiar legat de un risc crescut de hemoroizi și de slăbirea mușchilor pelvieni, a declarat Dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical al Universității din Texas Southwestern, Dallas, conform CNN.
„Când pacienții vin cu probleme, unul dintre principalele aspecte pe care trebuie să le investigăm este timpul petrecut pe toaletă,” a spus Xue.
Potrivit Dr. Farah Monzur, profesor asistent și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, New York, oamenii ar trebui să petreacă, în medie, între cinci și zece minute pe toaletă.
De ce e o problemă să stai mai mult? “Gravitația ne ține pe pământ, dar aceeași forță face ca organismul să fie nevoit să depună mai mult efort pentru a pompa sângele înapoi spre inimă”, a explicat Xue.
Forma ovală deschisă a colacului toaletei comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât atunci când stai pe o canapea. Cu gravitația care trage partea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui.
„Se creează un circuit unidirecțional unde sângele intră, dar nu prea poate să se întoarcă,” a spus Xue.
Drept urmare, venele și vasele de sânge din jurul anusului și rectului inferior devin mărite și încărcate cu sânge, crescând riscul de hemoroizi.
Forțarea eliminării scaunului poate crește și mai mult presiunea, favorizând apariția hemoroizilor. Persoanele care stau cu telefonul pe toaletă tind să piardă noțiunea timpului, a spus Monzur, stând și forțând mușchii pentru a defeca.
„Astăzi vedem tot mai multe persoane care petrec mai mult timp pe toaletă, iar acest lucru este extrem de nesănătos pentru organele anorectale și pentru podeaua pelviană”, a adăugat Xue.
Pe lângă slăbirea mușchilor anali și forțarea excesivă, Monzur a spus că statul prea mult pe toaletă poate crește riscul de prolaps rectal, o afecțiune în care rectul, parte a intestinului gros, alunecă în jos și iese în afara anusului.
Mușchii podelei pelviene sunt și ei slăbiți de statul prelungit pe toaletă. Xue a explicat că acești mușchi coordonează în mare măsură mișcările intestinale și colaborează cu restul corpului pentru a facilita eliminarea scaunului. Presiunea gravitațională asupra podelei pelvine solicită acești mușchi atunci când stăm perioade lungi.
Pentru a evita statul prea mult pe toaletă, Dr. Lance Uradomo, gastroenterolog la City of Hope Orange County, California, recomandă să nu luăm telefoane, reviste sau cărți în baie.
„Nu mergeți cu mentalitatea că veți petrece mult timp acolo. Pentru că atunci veți dori să luați ceva care să vă țină mintea ocupată,” a spus Monzur. „Faceți statul pe toaletă cât mai plictisitor posibil”.
Dacă aveți probleme cu scaunul, Xue recomandă să vă opriți după 10 minute. În schimb, plimbați-vă puțin — mișcarea poate stimula mușchii intestinului pentru a produce o mișcare intestinală. Xue mai recomandă hidratarea și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și fasolea, pentru a stimula mișcările intestinale regulate și pentru a evita efortul excesiv.
Cât de multă apă și fibre ar trebui consumate? Academia Națională de Medicină recomandă 2,7 până la 3,7 litri de apă zilnic. De asemenea, Departamentul de Agricultură al SUA recomandă 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii consumate. Xue a spus că fibrele și apa înmoaie scaunul, făcându-l mai ușor de eliminat.
Există însă situații în care oamenii trebuie să petreacă mai mult timp pe toaletă. Dificultatea constantă sau disconfortul la eliminarea scaunului pot fi simptome ale unor probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil și boala Crohn.
Constipația care se agravează sau necesitatea de a petrece mult timp pe toaletă poate fi și un semn de cancer. „Dacă o formațiune din interiorul colonului devine suficient de mare, poate bloca trecerea scaunului, ceea ce poate cauza constipație și sângerare,” a spus Uradomo.
Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 55 de ani din anii ’90, iar organizația non-profit estimează că vor fi 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer rectal anul acesta.
În cariera sa, Uradomo a întâlnit tot mai mulți tineri care se plâng de hemoroizi și constipație, care ulterior sunt diagnosticați cu cancer rectal.
Dacă ați avut simptome de constipație sau ați petrecut mult timp pe toaletă timp de mai mult de trei săptămâni, Monzur a spus că ar putea fi momentul să consultați medicul. În funcție de severitatea simptomelor, medicul de familie vă poate trimite la un gastroenterolog sau un chirurg colorectal pentru investigații suplimentare.