Medic rezident din Timişoara, găsit mort în locuința sa. Bărbatul lucra în Secţia ATI a Spitalului Judeţean
Vlad Marinescu avea 27 de ani și lucra ca medic rezident la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara, din 2019. A terminat facultatea ca șef de promoţie și iubea medicina.
În ultimele luni, a tratat inclusiv bolnavi de COVID-19.
Seara trecută, a ieșit din gardă și a plecat acasă. Câteva ore mai târziu, a fost găsit fără suflare, chiar de mama sa.
A făcut un geste extrem pe care colegii îl pun pe seama epuizării.
Dr. Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean din Timișoara: „El a fost găsit în stare de inconştienţă de un echipaj SMURD în această dimineaţă, în jurul orei 6,00, din informaţiile pe care le avem. Din păcate, manevrele de resuscitare au eşuat şi nu a mai putut fi salvat. Ne exprimăm nu doar regretul, ci condoleanţele pentru familia medicului. Era un medic excepţional, un student de nota 10, preocupat de profesia aceasta, a lucrat o perioadă şi pe zona roşie COVID, cu bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2, în Spitalul Judeţean Timişoara. În ultima perioadă a lucrat din nou pe ATI non-COVID”, a spus Raul Pătraşcu.
În ultimul an, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au fost tratați peste 3.500 de pacienți cu SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 500 au pierdut lupta, în ciuda eforutilor depuse de medici.
„Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale, vieţi personale sau probleme de sănătate. După un an de luptă cu această boală, indiferent de specialitatea pe care o au medicii, indiferent de experienţă, dacă lucrezi şi 24 de ore pe zi după o gardă, dacă ştii că ai făcut tot ce ai putut şi totuşi un pacient moare, indiferent că e patologie COVID sau nu, asta nu înseamnă că pe medici nu-i afectează. Îi afectează enorm, pentru că şi ei sunt oameni„, a adăugat dr. Raul Pătraşcu.
Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a realizat în premieră un studiu din care reiese că mai mult de jumătate dintre cadrele medicale care lucrează în unitatea suport Covid sunt epuizate. Fizic și psihic. În plus, aproape 70% dintre medici, asistente și brancardieri, au declarat că sunt stresați.
Pe lângă această presiune, cadrele medicale se confruntă acum și cu o altă problemă: atitudinea comunității, care în ultimul timp le este potrivnicaă.
Problema epuizării fizice și psihice a cadrelor medicale nu este izolată. Sunt cazuri peste tot în țară.
Suportul psihologic este absolut vital acum pentru angajații din sistemul medical. Și susţinerea comunităţii, a cetățenilor.
Mai grav este că, 10 la sută dintre cadrele medicale incluse în studiul de la Timişoara, suferă într-un anumit grad şi de depresie.