Măsuri mai severe pentru prevenirea violenței în școli. Specialiştii susţin că e nevoie de regulamente clare şi de psihologi

5 mai 2023, 18:22

Dorin Stoican este directorul Şcolii 162 din Capitală, o unitate de învăţământ din cartierul periferic Giuleşti.

Recent, a mers şi în Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor ca să ceară măsuri concrete de combatere a violenţei în şcoli.

Este director de 20 ani şi a luat măsuri ferme: există camere de supraveghere în toate clasele, sunt reguli stricte la intrarea în şcoală, iar în pauza mare toţi elevii ies obligatoriu în curte.

DORIN STOICAN, director Şcoala Gimnazială 162, Bucureşti: Cadrul didactic de serviciu poate să observe curtea şcolii în care sunt toţi elevii, faţă de cazul în care acel cadru didactic ar trebui să fie în acelaşi timp în 27 de clase.

În opinia directorului, ar putea exista şi scannere la intrarea în şcoală. Dar nu susţine percheziţionarea fiecărui elev în parte.

DORIN STOICAN, director Şcoala Gimnazială 162, Bucureşti: În cazuri izolate, pentru că altfel s-ar pierde foarte mult timp. Am fi cumva într-o instituţie militarizată.

Tragicul eveniment de la şcoala din Belgrad în care un elev a împuşcat mortal opt copii şi pe paznic le dă de gândit şi părinţilor de la noi.

În România, recent, cazul profesoarei de japoneză atacate cu un cuţit de unul dintre elevi, la Colegiul Naţional Ion Creangă din Capitală, le-a arătat autorităţilor că e nevoie de măsuri urgente de protecţie şi prevenţie.

Iar în şase luni de la intrarea în vigoare a noilor Legi ale educaţiei naţionale, autorităţile ar trebui să aprobe Planul Naţional de Combatere a Violenţei Şcolare. Există deja câteva prevederi clare în lege: legate de exmatriculare şi camere de suraveghere în clase. Este luată în calcul şi instalarea scannerelor la intrarea în unităţile de învăţământ.

LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne: Pe seama unui apel la 112 că în clasă se află un elev care are obiecte interzise, cuţit în ghiozdan, Poliţia a intrat în clasă şi am avut un megascandal, la nivel naţional, cum îşi permite Poliţia să controleze copilul în ghiozdan.

Discuţiile despre noile reguli continuă.

Ministrul Educaţiei a anunţat recent că numărul consilierilor din şcoli va creşte cu 50%. Astăzi discutăm de un consilier la 800 de elevi.

Specialiştii spun că doar această măsura nu va rezolva problema.

Prof. univ. dr. DANIEL DAVID, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Cluj Napoca: Nu te poţi aştepta de la un consilier şcolar absolvent de Sociologie, deexemplu, să se priceapă la tratamentul agresivităţii, depresiei, ADHD-ului, elementelor de spectru autist. Ministerul vrea să scape uşor cu un om orchestră, adică vrea să plătească puțin şi să obţină servicii foarte multe. Atunci calitatea este foarte proastă.

În anul şcolar precedent au fost, oficial, 10.000 de acte de violenţă în şcolile din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite