Mario Draghi: UE poate reduce dependența energetică de Rusia mai devreme decât se credea
„Diversificarea este posibilă și fezabilă într-un timp relativ scurt, mult mai rapid decât ne-am imaginat în urmă cu doar o lună”, a spus premierul italian după ce a ajuns la un acord de creștere a importurilor de gaze din Algeria.
„Avem gaz în depozit și vom avea noi furnizori”, a spus Draghi, adăugând că efectele măsurilor de izolare a Rusiei din punct de vedere energetic nu sunt atât de dramatice.
„Vorbim despre o reducere cu 1-2 grade a temperaturilor la încălzirea locuințelor și despre variații similare pentru aparatele de aer condiționat”, a explicat Mario Draghi.
Propunerea Italiei de a plafona prețurile la gazele naturale folosite pentru a reduce dependența de Rusia „capătă un consens” printre alte țări europene, a spus șeful executivului de la Roma în primul său interviu acordat cotidianului italian de la preluarea mandatului în februarie 2021.
„Europa continuă să finanțeze Rusia prin achiziționarea de petrol și gaze, printre altele, la un preț care nu are nicio legătură cu valorile istorice și cu costurile de producție”, a explicat el.
În prezent, Italia importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia, iar Draghi a căutat surse alternative de când președintele Vladimir Putin a inițiat invadarea Ucrainei, în luna februarie.
El a mai spus că începe să fie de acord cu cei care spun că a vorbi cu Putin despre război este „inutil” și „o pierdere de timp”.
„Am impresia că oroarea războiului și măcelul de acolo, cu tot ce le-au făcut copiilor și femeilor, nu sunt influențate absolut deloc de discuțiile și telefoanele care au loc în acest moment.”
Cum vrea Italia să reducă dependența energetică de Rusia
Mario Draghi urmărește o serie de acorduri de achiziție de gaze naturale din Africa, în timp ce încearcă să întrerupă relațiile energetice cu Rusia.
El va merge săptămâna viitoare în Africa Centrală și de Sud, în căutarea aprovizionării suplimentare după ce Italia a încheiat acorduri pentru gazul algerian și egiptean egiptean .
Turneul său poate rezolva problema dependenței de gaz a Italiei, multe țări europene luptându-se în prezent reducă achizițiile de energie din Rusia după invazia Moscovei din Ucraina.
Potențialele acorduri în Republica Congo și Angola ar putea aduce Italiei încă 5 miliarde de metri cubi și, respectiv, 1,5 miliarde de metri cubi pe an, au declarat surse de la Roma.
Împreună cu volumul suplimentar pe care l-a asigurat din Algeria, acesta cantitate ar înlocui, încă de anul viitor, mai mult de jumătate din volumul de gaz primit din Rusia.