Marți 20 mai 2025 | București 13˚C / Senin

Marco Rubio, audiat în Senatul SUA: China este ”cel mai puternic şi periculos adversar”. ”Kim Jong Un, un dictator”. ”Rusia nu poate prelua în niciun fel întreaga Ucraină”

16 ianuarie 2025, 08:18 (actualizat 16 ianuarie 2025, 09:50)

Problema rivalităţii dintre Beijing şi Washington a fost în centrul audierii de miercuri din Senat a lui Marco Rubio, şeful diplomaţiei SUA desemnat de Donald Trump, relatează AFP.

În faţa Comisiei pentru Afaceri Externe, probabilul viitor secretar de stat în vârstă de 53 de ani a declarat că China este „cel mai puternic şi periculos adversar cu care Statele Unite au fost nevoite să se confrunte” în istoria lor, cu „elemente pe care Uniunea Sovietică nu le-a avut niciodată„.

Actualul senator de Florida a acuzat China că a „trişat” pentru a obţine statutul de superputere mondială.

Am primit Partidul Comunist Chinez în această ordine mondială” de după Războiul Rece” şi „au profitat de toate beneficiile sale, dar au ignorat toate îndatoririle şi responsabilităţile„, a spus el.

În opinia lui Marco Rubio, această ordine mondială nu este doar „învechită”, ci a devenit „acum o armă folosită” împotriva Statelor Unite.

Dacă rămânem pe calea pe care ne aflăm acum, în mai puţin de zece ani aproape toate lucrurile care contează pentru noi vor depinde de permisiunea Chinei„, a subliniat el.

De la medicamentele pentru tensiunea arterială pe care le luăm, la filmele pe care le putem viziona şi tot ce se află între aceste două lucruri, vom depinde de China pentru asta„, a adăugat senatorul.

Potrivit lui Marco Rubio, pentru a preveni o invazie chineză în Taiwan, Statele Unite trebuie să arate Beijingului că preţul de plătit ar fi „prea mare”.

„Dacă nu va exista o schimbare dramatică„, lumea se va confrunta cu această problemă „până la sfârşitul deceniului”, a spus el.

Născut în Miami din părinţi cubanezi, Marco Rubio este cunoscut pentru poziţia sa ostilă faţă de China şi Iran şi pentru sprijinul său neclintit pentru Israel.

Dacă va fi confirmat de Senat, Rubio va conduce cea mai mare reţea diplomatică din lume, cu peste 55.000 de angajaţi, şi va fi faţa Americii în străinătate.

Chiar înainte de a prelua funcţia pe 20 ianuarie, Donald Trump zguduie deja ordinea internaţională prin buscularea aliaţilor Statelor Unite, comentează AFP.

El a ameninţat deja că va anexa Groenlanda, teritoriul autonom al Danemarcei, dar şi Canalul Panama, al cărui control a fost cedat de Statele Unite în urmă cu două decenii.

„Adevărul este că, în acest conflict, Rusia nu poate prelua în niciun fel întreaga Ucraină”

Războiul din Ucraina este de aşteptat să fie o altă parte importantă a mandatului următorului secretar de stat.

De la alegerea lui Donald Trump pe 5 noiembrie, europenii s-au temut de o retragere a Statelor Unite din acest conflict, sau chiar de presiunea americană pentru un acord în detrimentul Kievului.

În timpul audierii sale de miercuri, Marco Rubio a cerut „diplomaţie îndrăzneaţă” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului desfăşurat de Rusia.

Problema cu care se confruntă Ucraina nu este că rămâne fără bani, ci că rămâne fără ucraineni și nu există nicio șansă ca Kievul să îi împingă pe ruși acolo unde erau înainte de invazie, a susținut la audierea în Senat Marco Rubio. El a subliniat că invadarea Ucrainei de către Putin este inacceptabilă, dar că politica oficială a Statelor Unite trebuie să fie aceea de a vedea războiul încheiat cu concesii de ambele părți.

Senatorul Marco Rubio: Adevărul este că, în acest conflict, Rusia nu are cum să ia toată Ucraina. Ucrainenii sunt prea curajoși și luptă prea aprig, iar țara este prea mare. Acest lucru nu se va întâmpla. De asemenea, este nerealist să credem că o națiune de mărimea Ucrainei, indiferent cât de incompetentă și indiferent cât de multe daune suferă Federația Rusă ca urmare a acestei invazii, nu există nicio șansă ca Ucraina să îi împingă pe acești oameni înapoi acolo unde erau în ajunul invaziei, având în vedere dinamica dimensiunilor. Scopul lui Putin acum este să obțină un rezultat maxim, astfel încât să poată impune practic neutralitatea Ucrainei, să se adapteze și să revină și să facă acest lucru din nou în patru sau cinci ani. Iar acesta nu este un rezultat pe care cred că l-ar vrea oricare dintre noi. În aceeași ordine de idei, cred că este important ca ucrainenii să fie într-o poziție favorabilă, dar vor trebui, de asemenea, să facă și ei concesii pentru a ajunge la acest acord. Va fi foarte dificil.

Potrivit acestuia, trebuie chestionat şi „rolul Statelor Unite şi al NATO în secolul 21„, în conformitate cu declaraţiile lui Donald Trump, care a ameninţat că nu va mai garanta protecţia ţărilor Alianţei Nord-Atlantice în faţa Rusiei dacă ele nu vor aloca un buget suficient apărării lor.

Senatorul a spus că este important pentru Statele Unite să aibă „nu doar aliaţi de apărare„, ci „aliaţi capabili de apărare, capabili să-şi apere regiunea„.

În Statele Unite, Constituţia cere ca numirile miniştrilor şi ale altor înalţi oficiali să fie confirmate printr-un vot în Senat, după o audiere în comisia competentă pentru funcţia în cauză.

Kim Jong Un este un „dictator”

Marco Rubio, a declarat miercuri că Kim Jong Un este un „dictator”, o afirmaţie aparent în dezacord cu poziţiile viitorului preşedinte al SUA, care a dezvoltat o relaţie strânsă cu liderul nord-coreean în timpul primului său mandat, informează AFP.

Marco Rubio, probabilul viitor secretar de stat al preşedintelui republican, a mai spus că Statele Unite vor face tot posibilul pentru a evita o criză cu Coreea de Nord.

„Ai un dictator care are aproximativ 40 de ani şi care trebuie să găsească mijloacele de a se menţine la putere pentru tot restul vieţii”, a spus Marco Rubio la o audiere în faţa unei comisii a Senatului SUA pentru a-i confirma nominalizarea.

„El vede armele nucleare ca pe o poliţă de asigurare pentru a rămâne la putere, iar acest lucru este atât de important pentru el, încât nicio sancţiune nu l-a descurajat să dezvolte această capacitate”, a adăugat Rubio.

„Ce putem face pentru a preveni o criză fără a încuraja alte state să încerce să-şi dezvolte propriul program de arme nucleare? Aceasta este soluţia pe care vrem să o obţinem”, a spus el.

Donald Trump şi Kim Jong Un s-au întâlnit de trei ori, prima dată la un summit istoric în iunie 2018 în Singapore.

Cu toate acestea, negocierile privind denuclearizarea Coreei de Nord nu au progresat niciodată cu adevărat de la eşecul celui de-al doilea summit din februarie 2019 de la Hanoi.

Marco Rubio a salutat miercuri abordarea lui Donald Trump, spunând totuşi că la acel moment se număra printre „oamenii foarte sceptici” cu privire la oportunitate.

„În cele din urmă, nu a ajuns la (un acord) de durată. Dar a reuşit (…) să oprească testele cu rachete. Nu a oprit dezvoltarea programului, dar cel puţin a calmat situaţia”, a adăugat el.

Primul preşedinte american în exerciţiu care s-a întâlnit cu un membru al dinastiei Kim, Donald Trump a avut o relaţie epistolară binecunoscută cu liderul nord-coreean.

Kim „îmi spune totul. Mi-a spus totul”, i-a mărturisit preşedintele american jurnalistului de investigaţie Bob Woodward pentru cartea sa „Rage” publicată în 2020.

În timpul campaniei prezidenţiale, republicanul a declarat că Kim Jong Un „şi-ar dori” să-l vadă întorcându-se la Casa Albă şi că se înţelege bine cu liderul nord-coreean.

El a promis că, atunci când va reveni la putere, Coreea de Nord va înceta să mai lanseze rachete.

Cuba îşi are locul pe lista neagră a Washingtonului

Marco Rubio a declarat mai miercuri că Havana îşi are locul pe lista neagră a Washingtonului a statelor care susţin terorismul, sugerând că va anula decizia luată cu o zi înainte de Joe Biden, relatează France Presse.

Administraţia preşedintelui democrat a anunţat marţi că elimină Cuba de pe această listă neagră – care limitează sever investiţiile – ca parte a unui acord cu Havana pentru eliberarea a peste 550 de protestatari închişi în insulă.

Marco Rubio, probabilul viitor secretar de stat şi fiul unor imigranţi cubanezi care s-au opus puternic revoluţiei comuniste din 1959 a lui Fidel Castro, a declarat miercuri la audierea de confirmare din Senat că viitoarea administraţie a lui Donald Trump nu va fi constrânsă de măsurile administraţiei Biden.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea că ei (Cuba – n.r.) îndeplinesc criteriile pentru a fi desemnaţi ca susţinători ai terorismului”, a spus senatorul de Florida în vârstă de 53 de ani, fără a declara deschis că va anula decizia administraţiei anterioare.

Cu câteva zile înainte de a părăsi Casa Albă în 2021, Donald Trump a luat o măsură similară, hotărând să plaseze din nou Cuba pe lista neagră.

Marco Rubio a declarat miercuri că această insulă comunistă a fost în mod deschis „prietenoasă” cu grupuri precum Hamas şi Hezbollah, ambele desemnate de Washington drept entităţi teroriste.

„Ştim, de asemenea, că regimul cubanez, de exemplu, găzduieşte baze de spionaj nu pentru una, ci pentru două ţări pe teritoriul său naţional, la 144 km de coasta Statelor Unite”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

În timpul primului său mandat, Donald Trump s-a concentrat pe anularea încercărilor de reconciliere desfăşurate de predecesorul său Barack Obama, care a spus că izolarea impusă Cubei jumătate de secol de către Statele Unite a fost un eşec.

Doar alte trei ţări sunt pe lista neagră a SUA: Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Washingtonul ar urma să reexamineze sub Donald Trump statutul Siriei, după căderea liderului Bashar al-Assad.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite