Marcel Ciolacu: Nu a existat şi nu va exista o discuţie despre scoaterea facilităţilor de la IT. În agricultură şi în construcţii, este un jalon trecut în PNRR, care spune că până în 2026 să scoatem aceste facilităţi
Şeful Executivului a precizat şi că măsurile sunt prevăzute în PNRR și necesare pentru aderarea României la OCDE. Liberalii sunt însă mai precauți și spun că e necesară mai întăi o analiză amănunțită a fiecărui sector de activitate.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat şi nu va exista nicio discuţie la nivelul coaliţiei de guvernare cu privire la eliminarea facilităţilor din domeniul IT, în schimb în ceea ce privește agricultura și constucțiile acestea vor fi eliminate treptat, dar numai după o discuție cu ”actorii principali”, spune premierul.
„Nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie scoaterea. IT-ul are o scutire la venit, la impozitul pe venit. Nu va exista discuţia de scoaterea a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat. Ca să fie foarte clar”, a spus Ciolacu.
El a adăugat că în domeniile construcţii şi agricultură există facilităţi atât în privinţa impozitului pe venit, cât şi a CASS.
„În agricultură şi în construcţii există facilităţi în funcţie de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000. Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte atât impozitul pe venit, cât şi CASS. CASS-ul înseamnă sănătate. Vrem sănătate, dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până nu ne aşezăm cu actorii principali. Mai mult, avem un jalon, este un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim, pierdem bani şi pierdem reforme, pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune că treptat, până în 2026, să scoatem aceste facilităţi”, a afirmat premierul.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus, luni că trebuie să vedem fiecare domeniu ce aport are la bugetul de stat şi dacă aveam un domeniu care aduce plusvaloare la bugetul de stat, ar fi absolut impardonabil să intervenim şi să producem anumite distorsiuni în funcţionarea domeniului respectiv. Pe de altă parte, partea aceasta de a discuta despre reducerea facilităţilor trebuie să avem în vedere că în PNRR există deja ca până la finele anului 2026 treptat să fie eliminate aceste facilităţi
Liderul PNL a precizat că reprezentanţii mediului de afaceri au solicitat ca, indiferent de decizie, aceasta să fie una unitară.
„Ca atare, chestiunea este un absolut bazată pe chestiunea deciziei, aspectul deciziei guvernamentale trebuie să fie pe baza cifrelor de la nivelul bugetului şi în urma dialogului pe care îl vom avea cu mediul de afaceri”, a afirmat Ciucă.
Preşedintele PNL a mai spus că termenul la care o să fie aplicate măsurile va fi stabilit după ce vor fi văzute proiecţiile de încasare la buget şi care este perspectiva rectificării bugetare bugetare din perioada imediat următoare.