Magistraţii nu vor să iasă la pensie la 65 de ani și critică proiectul care le taie pensiile speciale

9 aprilie 2025, 18:56 (actualizat 9 aprilie 2025, 18:57)

Sunt din nou controverse pe tema pensiilor speciale acordate în România, deși existența lor ne blochează o tranșă de fonduri europene stabilite prin PNRR. Magistrații critică proiectul depus de partidele Coaliției care prevede o diminuare a pensiilor și o creștere a vârstei de pensionare. Judecătorii și procurorii spun că nu pot să iasă la pensie la 65 de ani, pentru că meseria lor e grea. Iar pensiile trebuie să fie apropiate de ultimul salariu, potrivit unor reglementări europene.

Potrivit noului proiect de lege, magistrații ar urma să iasă la pensie la 65 de ani în 2045, nu la 48 de ani, ca acum. În plus, vor trebui să aibă 25 de ani de activitate doar în magistratură, nu în avocatură sau alte profesii juridice.

Proiectul de lege scade și pensiile speciale ale magistraților la 65% din media salariilor din ultimii 2 ani. Nu 80%, cum este acum.

Magistrații critică proiectul de lege inițiat de liderii Coaliției de guvernare.

Veronica Gavriş Todincă, judecător: Da, stăm până la 65 de ani, dar să nu fim nevoiți să judecăm peste 1500 de dosare pe an, e inuman, e foarte mult și riști să faci greșeli.

Bogdan Pîrlog, procuror militar: În situația în care magistratura a devenit extrem de neinteresantă ca și carieră, avem tot mai mari probleme în a recruta oameni. Acest jos iresponsabil și inconștient nu face decât să agraveze și mai mult criza de personal din magistratură.

CSM atrage atenţia într-un comunicat de presă că nu a fost consultat şi că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale.

Alex Costache, jurnalist TVR: CSM avertizează şi că noile incertitudini privind drepturile magistraţilor i-ar putea determina pe procurori şi judecători să iasă în masă la pensie, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani.

Experții independenți consideră că noul proiect de lege ar putea să treacă de filtrul CCR dacă este îmbunătățit.

Laura Ştefan, specialist ExpertForum: Ceea ce ar putea să genereze probleme în practică, pentru că, de fapt, persoanele care nu se pot pensiona în primii trei ani vor fi puse în imposibilitatea de a se mai pensiona înainte de a împlini 65 de ani. Iar acest lucru cu siguranță va genera nemulțumiri în zilele și lunile care vor urma, până la momentul în care se va adpota acest act normativ.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că România nu poate primi banii de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dacă nu facem reforma pensiilor speciale ale magistraților.

În România sunt peste 7000 de procurori și judecători. Salariile lor pleacă de la 3-4.000 de euro și ajung la 10.000 de euro, fără alte privilegii, precum plata chiriei sau a diurnei sau restanțe salariale câștigate în instanță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite