Macron: O delegație franco-britanică va merge în Ucraina pentru pregătiri privind armata. Zelenski: E posibil să se alăture şi alte ţări

27 martie 2025, 17:05 (actualizat 27 martie 2025, 21:36)

Președintele francez a găzduit un nou summit al coaliţiei celor dispuşi să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia. La reuniunea la care a participat și președintele interimar Ilie Bolojan, Macron a anunţat sprijin militar suplimentar în valoare de 2 miliarde de euro și a mulțumit României pentru rolul jucat în susținerea Ucrainei. Obiectivul este acela de a permite țării vecine să menţină situaţia în teren şi să reziste agresiunii rusești până la încheierea conflictului și trimiterea în teren a unor trupe de reasigurare.

O delegație franco-britanică se va deplasa în Ucraina în următoarele zile pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum şi o posibilă desfăşurare de forţe din ţările aliate după un eventual acord de pace, a anunţat joi, la Paris, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Luând cuvântul la sfârşitul unei reuniuni a unei coaliţii de state care sprijină Ucraina, preşedintele francez a anunţat, de asemenea, o decizie de accelerare a plăţii de către UE a „împrumuturilor decise de G7” şi a asigurat că aliaţii Ucrainei au convenit „în unanimitate că sancţiunile împotriva Moscovei nu trebuie ridicate”.

El a adăugat că el şi premierul britanic Keir Starmer vor „dirija” eforturile acestei coaliţii de ţări, relatează AFP.

Emmanuel Macron a vorbit despre „forţe de reasigurare” din „mai multe ţări” care ar putea fi desfăşurate în Ucraina.

„Aceste forţe de reasigurare nu sunt destinate să fie forţe de menţinere a păcii”, nici „forţe prezente pe linia de contact”, nici „forţe care înlocuiesc trupele ucrainene”, ci forţe „care să ofere sprijin pe termen lung şi să acţioneze ca un factor de descurajare în faţa unei potenţiale agresiuni ruse”, a explicat preşedintele francez, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că, în absenţa unei „unanimităţi” între ţări pe această temă, acestea vor fi forţe provenind doar din „câteva state membre” ale coaliţiei, dar nu a precizat din care.

De altfel, Macron a constatat că „nu există unanimitate” între cele 31 de ţări reunite joi la Paris cu privire la participarea la această iniţiativă, relatează EFE. Unele ţări „nu au capacitatea”, iar altele nu au consens politic intern, a spus Macron.

Deși aceste summit-uri de la Paris au fost inițiate ca o alternativă la dezangajarea Washingtonului în Europa, premierul britanic nu imaginează arhitectura de securitate din Europa fără participarea Statelor Unite ale Americii.

Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii: „Trebuie mai mult sprijin pentru Ucraina, pentru a ne asigura că se află în cea mai puternică poziție posibilă, atât acum, cât și în cadrul unor eventuale negocieri. Ca să fie totul foarte clar, nu este acum momentul pentru ridicarea sancțiunilor, dimpotrivă. Ceea ce am discutat a fost cum anume putem intensifica sancțiunile pentru a sprijini inițiativa SUA de a aduce Rusia la masa negocierilor, prin presiuni suplimentare din partea acestui grup de țări”.

Volodimir Zelenski a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit şi despre contingentul franco-britanic.

Volodimir Zelenski: Acţiuni concrete, responsabilitate şi modalitate în care vor acţiona aceste contingente sunt întrebări la care acum nu am răspunsuri concrete. Contingentului de care vorbea Emmanuel este posibil să i se alăture şi alte ţări

România nu va trimite niciun militar în Ucraina, dar ţara noastră ar putea fi un hub de transport pentru forţele desemnate, în cazul unui plan de pace în ţara vecină, a declarat, joi, preşedintele interimar Ilie Bolojan, aflat la Paris.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite