Mașini surprinse de aluviuni pe Transfăgărășan. O motociclistă poloneză a fost rănită ușor. Vremea, la extreme

7 iulie 2023, 12:18

Vremea s-a schimbat brusc în Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, acolo unde se plimbau două turiste din israel. A început să plouă și terenul a devenit alunecos și nu le-a mai permis să înainteze. Salvamontiștii au ajuns cu greu la ele, după o ascensiune de trei ore și au avut nevoie de alte patru ore pentru a le aduce în siguranță la baza muntelui.

Sabin Cornoiu, Președinte Salvamont România: Am avut parte de o vreme inconstantă, cu multă instabilitate. Avem între 10 şi 20 de intervenţii în fiecare zi, în weekend mult mai multe. Sunt mulţi oameni pe munte, îi încurajăm să meargă pe munte, dar trebuie să fie atenţi la absolut orice înseamnă prognoză meteo.

Și pe Transfăgărășan ploile torențiale s-au pornit din senin și au surprins pe drum zeci de turiști care urcau la Barajul Vidraru. Șuvoaiele de pe versanți au adus pe șosea bolovani și copaci și au blocat traficul. O turistă poloneză care conducea o motocicletă a fost rănită ușor. A primit ajutor de la echipajul SMURD și nu a avut nevoie să fie transportată la spital.

Alin Nicolae Berevoescu, şeful ISU Argeş: Au fost ploi abundente care auă dus o cantitate foarte mare de bolonavis de pe versanți. Foarte mulți turiști au fost surpsinsi pe drum

Circulația a fost închisă total pe Transfăgărășan, iar echipele de la drumuri au lucrat toată noaptea pentru a curăța șoseaua. Dimineață, încă mai curgeau aluviuni de pe munte.

Radu Perianu, prefectul judeţului Argeş: Porţiunea de drum pe care s-au întâmplat căderile de pietre este o porţiune de drum deschisă tot timpul anului, nu face parte din acel tronson de Transfăgăraş care se închide iarnă.

Vremea, la extreme

Aversele cu descărcări electrice și intensificări ale vântului nu se vor opri nici în următoarele zile. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru centrul țării și unul galben.

Roxana Bojariu, expert climatolog, Administraţia Naţională de Meteorologie: În sistemul climatic avem o cantitate sporită de energie din cauza încălzirii globael, o cantitate mare de căldură și de vapori de apă care precipită cantități mult mai mari de ploaie față de cum eram obișnuiți.

Temperaturile caniculare, urmate de ploi torențiale vor deveni obișnuite în anii următori, iar oamenii trebuie să se adapteze, spun climatologii.

Roxana Bojariu, expert climatolog ANM: Acum, perioadele foarte calde sunt, statistci vorbind, mult mai frecvente, durează mai mult, se declanșeașă mult mai devreme în an. În scenariul cel mai rău, aceste intensități ale precipitațiilor vor fi mult mai mari decât acum, acum sunt deja mult mai mari decât în deceniile anterioare, dar va fi mai rău și valurile de căldură vor fi tot mai persistente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite