Lupta pentru bani: Cum a împărţit Guvernul miliardele din programul Anghel Saligny către județele controlate de mai-marii liberali și social-democrați
52 de miliarde de lei se vor îndrepta în perioada următoare către Capitală și județele țării. Anunțați că fiind soluția pentru reducerea decalajului de dezvoltare dintre diverse regiuni, banii au fost repartizați cu precădere către județele controlate de lideri proeminenți ai celor două mari partide aflate la guvernare.
Pe primul loc la alocări de fonduri s-a plasat Suceava, condusă de liberalul Gheorghe Flutur, urmată de Olt, controlat de Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Se plasează în top Dolj, Argeș, Teleroman, Iași și Prahova, de asemenea controlate de lideri marcanți ai celor două partide precum Olguța Vasilescu, Alina Gorghiu sau Iulian Dumitrescu. Conducerea liberală invocă prevederile legale.
PARTEA LEULUI PENTRU GREII PSD ŞI PNL
- Suceava –– 1,66 miliarde lei
- Olt –– 1, 60 miliarde lei
- Dolj –– 1,56 miliarde lei
- Argeș –– 1,537 miliarde lei
- Teleorman –– 1,532 miliarde lei
- Iași –– 1,51 miliarde lei
- Prahova –– 1,49 miliarde lei)
„Dacă ne uităm la județul olt, la nr de uat-uri, aceste indicator reprezintă 50% din formulă finală, este județul cu cele mai multe unităţi administrativ teritoriale, la fel și Prahova, la fel și Suceava, județe cu peste 100 de UAT-uri, și Argeșul. Nu se pot compară sumele alocate pt un județ cu 40-50 primarii cu cele alocate pentru 100-110 UAT este o formulă transparență care a stat la baza repartizării acestor sume, respectăm criteriile din ordonanță”, spune Lucian Bode secretarul general al PNL.
Capitală condusă de primarul Nicușor Dan a primit cea mai mică suma, 175 milioane lei. Nici social-democrații aflați la coadă clasamentului nu sunt fericiți. Primarii de mari municipii speră să obțînă sume compensatorii pe seama localităților mai mici din județ sau să atragă fonduri mai substanțiale din fondurile europene. Galațiul este pe locul 2 la numărul și valoarea proiectelor de finanțare depuse pe PNRR, după Buzău, județul de proveniență a liderului PSD, Marcel Ciolacu.
JUDEŢELE CU POPULAŢIE MARE, CODAŞE LA FINANŢARE
- București –– 175 milioane lei
- Ilfov –– 794 milioane lei
- Brăila –– 849 milioane lei
- Brașov –– 890 milioane lei
- Sibiu –– 930 milioane lei
- Galați –– 1,06 miliarde lei
„Mi-e greu să comentez dacă s-a ţinut cont şi de funcţiile pe care unii sau alţii le au prin partidele politice. Mie prealocarea nu-mi acoperă decât unul dintre cele două proiecte. Va rămâne că prim filtru, la nivelul fiecărui judeţ în parte, principiile care au fost emise la început şi anume: fiecare UAT primeşte o prealocare. La nivelul fiecărui judeţ există un surplus de bani, nealocat. Aceşti bani rămân la latitudinea preşedintelui CJ şi cel mai probabil va fi un al treilea principiu care va ţine cont de numărul de cetăţeni şi hai să o spunem pe aia dreaptă de apartenenţa politică”, spune Ionuţ Pucheanu, primarul PSD al municipiului Galaţi.
„Nu este normală această împărţire, trebuia făcută în funcţie de numărul de locuitori şi atunci cu siguranţă ar fi fost o împărţire echitabilă. Sumele sunt insuficiente. Am programat o întâlnire cu preşedintele CJ şi cu primării săptămâna viitoare astfel încât să vedem exact care sunt sumele depuse în total pe judeţul Brăila şi care sunt sumele alocate”, spune Marian Dragomir, de la PSD, primarul municipiului Brăila.
Împărțirea banilor pe criterii de funcții și apartenența politică nu este singură problema identificată.
„Noi încă implementăm programe PNDL. Pornim încă câteva mii de proiecte pe Saligny, dar noi nu am reuşit să le ducem până la capăt nici pe cele pe care le-am semnat în 2015-2016, undeva între 500-600 de proiecte. Fiecare localitate are dreptul la anumite sume minimale: de exemplu, o comună va primi 4 milioane, un oraş va primi 7 milioane. Ridică semne de întrebare din perspectiva competiţiei: adică ori este competiţie bazată pe nevoi, pe lipsa de infrastructură, ori dăm la absolut toată lumea. Nu trebuie să ne uităm numai la modul în care se împart banii, ci trebuie să ne uităm la calitatea lucrării, la modul corect în care se fac achiziţiile, modul în care firmele câştigă”, spune Septimius Pârvu, specialist în politici publice.
Pe hârtie, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” ar trebui construite sau modernizate 2.000 km de drumuri județene și 3.000 km de drumuri comunale, plus 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare.