Lucian Bode: Dăm startul emiterii cărţii de identitate electronice în cadrul unui proiect pilot la Cluj-Napoca

Lucian Bode ministrul de Interne
Lucian Bode ministrul de Interne
2 august 2021, 13:15

Cărțile de identitate electronice vor înlocui treptat actualele documente de identitate, aflate în circuit din 1997.

Noile buletine electronice vor ține loc și de card de sănătate și vor oferi facilități în relația cu autoritățile publice, înlocuind chiar și copiile xerox.

Documentul va conține amprenta și semnătura posesorului, însă aceste elemente vor fi accesibile doar instituțiilor abilitate. În plus, cardul conține un cititor electronic de date, care poate fi scanat. Data emiterii și expirării cărții de identitate, precum și fotografia posesorului vor putea fi citite cu ajutorul aplicației ReadID.

Primele 5.000 de cărți electronice de identitate vor fi puse în circulație până la finalul anului. În primele luni vor fi făcute teste, după care volumul de cărți electronice de identitate emise va crește treptat. Din 2031, oricine călătorește în afara țării va avea nevoie de un astfel de act. Până atunci, se va putea folosi vechiul buletin, însoțit de pașaportul electronic.

Noile documente au o valabilitate de 2 ani pentru copiii între 0 și 14 ani, 4 ani pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și 10 ani pentru restul populației.

Părinții copiilor mai mici de 14 ani pot opta pentru un buletin electronic.

În România, taxa pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate va fi de 14 euro, față de 41 de euro, prețul la nivel european.

Lucian Bode a declarat astăzi că o primă etapă a implementării cărţii electronice de identitate va presupune testarea modului în care este utilizat acest document şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice.

„Aici vorbim de două etape – prima etapă – noi estimăm că va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse între vârsta de 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.

El a menţionat că, potrivit reglementărilor europene – transpuse în legislaţia naţională, prima carte electronică de identitate trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021.

„Acest lucru se întâmplă, este un angajament al României, pe care, iată, îl onorăm. Astăzi se depune prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici, la Cluj-Napoca”, a mai spus Bode.

Ministrul a explicat că va urma o a doua etapă, estimată să dureze aproximativ 4-5 luni, în care va creşte capacitatea de preluare a cererii şi volumul de cărţi electronice de identitate emise, în scopul determinării nevoilor de producţie.

„Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri. Producerea cărţii electronice de identitate reprezintă un proces complex şi acesta nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile – aşadar vorbim de un termen de minim 10 zile în care aceasta poate fi înmânată, la care se adaugă perioada de transport, având în vedere că ele vor fi produse centralizat la Bucureşti. Este foarte important să avem toate răspunsurile la eventualele neajunsuri ale proiectului, pentru momentul în care vom intra în etapa naţională. Acest lucru se va întâmpla peste 18 luni”, a afirmat ministrul de Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite