Liderii europeni și emisarul lui Trump condamnă atacul rusesc asupra orașului Sumî din Ucraina. Ilie Bolojan: Scene sfâșietoare în această Duminică a Floriilor. Sprijinim toate eforturile de pace și de a pune capăt acestor crime de război
Mai mulți lideri europeni, printre care președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz, dar și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, au transmis mesaje prin care au condamnat atacul rusesc cu rachete asupra orașului Sumî din Ucraina, care a făcut cel puțin 32 de morți și o sută de răniți, inclusiv copii, conform autorităților locale. Emisarul președintelui Trump, generalul Keith Kellog, spune că atacul rușilor depășește orice linie roșie a decenței.
„Continuăm să sprijinim toate eforturile de a aduce pacea și de a pune capăt acestor crime de război,” a transmis Ilie Bolojan, pe rețeaua X.
„Scene sfâșietoare din #Sumy în această Duminică a Floriilor, în care rachetele rusești au ucis civili nevinovați. Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean și de familiile victimelor. Continuăm să sprijinim toate eforturile de a aduce pacea și de a pune capăt acestor crime de război” a scris președintele interimar.
Și premierul român a reacționat după tragedia din Ucraina și a transmis sâmbătă, într-o postare pe rețeaua X, condoleanțe familiilor victimelor atacului rusesc din orașul ucrainean Sumî, punctând că Guvernul României este solidar cu Ucraina.
‘Guvernul României este solidar cu Ucraina. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor groaznicului atac cu rachete al Rusiei în Sumî, în această Duminică a Floriilor. Condamnăm cu fermitate această atrocitate‘, a scris Marcel Ciolacu pe rețeaua X.
Liderii europeni au condamnat la unison masacrul din orașul ucrainean. Astfel, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat indignarea față de atac, spunând că Rusia continuă războiul ‘fără a ține cont de viețile omenești, dreptul internațional și ofertele diplomatice ale președintelui (american Donald) Trump’. ‘Toată lumea știe că Rusia, singură, a vrut acest război. Astăzi, este clar că numai Rusia alege să îl continue‘, a scris el într-un mesaj pe X.
‘Sunt necesare măsuri puternice pentru a impune Rusiei o încetare a focului. Franța lucrează neobosit la acest lucru, împreună cu partenerii săi‘, a adăugat Macron.
La rândul său, premierul italian Giorgia Meloni a denunțat ‘un atac rusesc oribil și laș’.
‘În această zi sfântă a Duminicii Floriilor, un nou atac rusesc oribil și laș a avut loc la Sumî, făcând din nou victime civile nevinovate, din păcate inclusiv copii. Condamn cu fermitate această violență inacceptabilă, care contrazice orice angajament real pentru pace (…) Vom continua să lucrăm pentru a pune capăt acestei barbarii‘, a transmis șefa guvernului italian.

De asemenea, declarându-se ‘consternat’ de atac, premierul britanic Keir Starmer a spus că acesta este ‘o reamintire puternică a vărsării de sânge continue comise de Putin’.
‘Președintele (ucrainean Volodimir) Zelenski și-a arătat angajamentul față de pace, președintele (rus Vladimir) Putin trebuie acum să fie de acord cu o încetare completă și imediată a focului, fără condiții – așa cum a făcut Ucraina‘, a adăugat el.
La rândul său, condamnând ‘atacul barbar’, cancelarul german Olaf Scholz a atras atenția că ‘astfel de atacuri rusești arată ce se întâmplă cu presupusa dorință de pace a Rusiei’.
El a cerut Moscovei ‘să accepte în sfârșit o încetare a focului cuprinzătoare’.
O reacție a venit și de la SUA. Atacul rusesc care a ucis cel puțin 32 de persoane în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei, unul dintre cele mai mortale din ultimele luni din țară, ‘depășește limitele decenței’, a denunțat duminică trimisul SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg.
Cel puțin 32 de oameni au fost ucişi și aproape o sută au fost răniţi după un bombardament cu rachetă balistică comis de Florii în Sumîi, oraş din nordul Ucrainei. Masacrul are loc la o lună de la anunțul privind începerea negocierilor ruso-ucrainene, pentru ajungerea la o încetare a focului, discuții despre care Donald Trump spunea că merg bine.