Guvernul nu renunță la măsurile fiscale, deși acestea creează nemulțumiri. Discuții aprinse între liderii coaliției. Ciolacu amenință cu depunerea mandatului, Ciucă spune că PNL își asumă măsurile
Sunt contre tot mai dure în coaliție pe tema viitoarelor măsuri fiscale. PNL și PSD au viziuni diferite despre modificarea unor taxe și eliminarea unor facilități.
Premierul Marcel Ciolacu este ferm în aplicarea unor noi măsuri fiscale şi le transmite liberalilor că aşteaptă să şi le asume în calitate de parteneri în coaliţie. Altfel, el este dispus să îşi depună mandatul: „Nu-și asumă, eu mi-am pus mandatul pe masă și să revină ei să conducă singuri, pot să vină cu USR-ul că au mai condus vreo doi ani și jumătate și au adus țara unde au adus-o. Eu cred că în momentul acesta am un partener de dialog în Nicolae Ciucă, dacă nu înteleg îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români.”
Marcel Ciolacu a primit un răspuns la fel de tranşant din partea prim vicepreşedintelui PNL, Rareș Bogdan: „Condiționarea aceasta indusă voluntar, în mod evident repetat, mie îmi sună ca o ameninţare sau mai clar, un şantaj direct! PNL nu se închină și nu se apleacă în fața ta, Marcel Ciolacu! „
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a dat însă asigurări că liberalii își vor asuma măsurile: „Nu s-a pus niciodată problema ca Partidul Național Liberal să nu își asume aceste măsuri. Și în momentul de față, dincolo de principiile pe care noi le-am explicat și le-am prezentat de fiecare dată, nu s-a schimbat absolut nimic, decât elementele, detaliile tehnice pe care le primim de la interlocutori, care se așează fiecare în pătrățica sa, astfel încât să avem o decizie foarte bună.”
Discuțiile pe tema măsurilor fiscale şi anularea unor facilităţi sunt tot mai aprinse în coaliţie. Între timp, opoziţia îl acuză pe premier că vrea să fuga de responsabilitate.
Cătălin Drulă: „Au adus economia României într-un punct foarte dificil, iar acum, în mod previzibil,încearcă să dea bir cu fugiții. În primul rând, ceea ce trebuie să facă această guvernare este să oprească jaful de la buget, să oprească risipa de bani publici, o risipă enormă, de la contracte, la sinecuri.”
Premierul Marcel Ciolacu susține că nu vor exista taxe noi. Sunt însă propuse majorări ale celor existente și renunțarea la multe excepții. Premierul are un avertisment și pentru specialiștii din industria IT: „Aveți miliarde care vin de la UE pt toate zonele de digitalizare din România. Vreți să riscam să pierdem acest miliarde sau să ne așezam la masa și să discutam că Romania nu își mai poate permite ce își putea permite acum câteva luni?”
Reprezentanții industriei IT au avertismentele lor: introducerea unei impozitări pe venit va crea haos, iar firmele vor căuta portițe să fenteze legea.
Florin Vrejoiu, director general ATIC: „Posibil să întâlnim cazuri în care firma străină îl va plăti cu un salariu net nesemnificativ în România urmând ca diferenţa de bani să-i fie pusă într-o bancă din străinătate. Introducerea unui prag de 10.000 de lei, probabil că e vorba de salariul brut, va crea în România un haos în zona firmelor de IT, deoarece se va ajunge ca un salariat cu salariul brut mai mare de 10.000 de lei să aibă un salariu net mai mic decât un salariat cu salariul brut mai mic de 10.000 de lei.„
Şi polițiștii din penitenciare, dar și cei din sindicatul național al polițiștilor critică reducerile de cheltuieli și amenință cu noi proteste.
Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: „Sunt colegi care efectuează zeci de ore suplimentare în fiecare lună care nu sunt nici plătite și nici recuperate. Nu suntem de acord sub nicio formă cu tăierea niciunei funcții, chiar dacă e vacantă. Măsurile astea fiscale, măsurile sociale au dus la creșterea infracționalității pe fondul scăderi puterii de cumpărare a oamenilor.”
Economiștii sunt de părere că aplicarea unor astfel de măsuri ar putea genera o criză prelungită.
Alexandru Bodislav, profesor de economie: „Această, „nu suntem în recesiune” de fapt este o aburire a omului de rând. România e ca o mașină, dacă s-ar încetini la zero ar însemna că a lovit un zid. Cam asta gândește și premierul. El nu înțelege faptul că măsurile care sunt anticiclice, care sunt antiinflaționiste, de fapt frânează foarte mult economia. Și dacă noi continuăm foarte mult cu ele nu numai că o vom duce în recesiune, vom duce într-o criză prelungită.”
Unele surse susțin că ordonanța care prevede reducerile bugetare ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare.
Noi discuții între liderii coaliției, care au decis că nu se vor comasa instituțiile de cultură
La Palatul Victoria a avut loc o nouă întâlnire între premierul Marcel Ciolacu, liderul PNL, Nicolae Ciucă, și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe tema celor două ordonanțe, după ce ieri au conturat principalele prevederi, cel puțin în cazul celei privind măsurile din sistemul bugetar. Potrivit surselor, aceasta este aproape gata.
După discuțiile de azi s-a decis că nu se vor mai comasa instituțiile de cultură, ci doar cele din sport și pentru tineret. Nicolae Ciucă a declarat că s-a ajuns la un consens cu PSD pe acest subiect.
Potrivit unor surse TVR INFO, liderii celor două partide au stabilit să rămână valabilă măsura prin care se elimină posturile vacante din sistemul bugetar, e vorba despre 204 000 de posturi vacante care ar urma să fie eliminate. Este o măsură care a stârnit revoltă în sistemul juridic și nu numai.
De asemenea, se va reduce numărul de posturi din cabinetele primarilor, viceprimarilor, șefilor de Consilii Județene. Se ia în calcul și comasarea instituțiilor, o prevedere de asemenea criticată, mai ales în domeniul culturii. Încă se discută asupra acestui punct.
O altă măsură – tichetele de vacanță nu vor mai fi oferite bugetarilor care au un salariu brut mai mare de 10 000 de lei lunar.
Sporurile trebuie să fie la același nivel cu salariul de bază.
În ceea ce privește a doua ordonanță de urgență, cea privind măsurile fiscale – potrivit surselor, liberalii nu sunt de acord cu introducerea unei supraimpozitări pentru imobilele care au o valoare mai mare de 500 000 de euro și nici cu creșterea impozitului pe dividende la 10 la sută. Se discută, în schimb, despre o impozitare cu 15 la sută a profitului externalizat.
Premierul Ciolacu și-ar dori ca săptămâna viitoare, pe 17 august, executivul să dea undă verde celor două ordonanțe.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că, dacă PNL nu va susține măsurile fiscale și de reformă a statului, își va depune mandatul de premier.
CITIȚI ȘI: