Liceenii din România, orientați înspre valorile de stânga. Tinerii vor servicii medicale de calitate, educaţie la standarde înalte și ca statul să le respecte drepturile

31 mai 2024, 18:50 (actualizat 31 mai 2024, 19:42)

Cei mai mulți dintre liceenii din România îmbrăţişează valorile de stânga, însă nu ajung la un consens atunci când vine vorba de libertăţi individuale. Armata obligatorie, cenzura online şi homosexualitatea sunt subiecte care le divizează opiniile. Sunt de acord, însă, că avem cu toții nevoie de serviciile medicale de calitate şi de educaţie.

Peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure servicii de calitate în domeniul sănătatii tuturor, indiferent de venituri, educaţie la standarde înalte și să garanteze drepturile egale ale cetăţenilor.

Datele reies din cel mai recent studiu World Vision România despre „Profilul ideologic al liceenilor”. În timp ce 82% dintre liceeni cred că votul lor contează, 18%, adică aproape unul din cinci, crede că nu are importanță.

Aproape 80% dintre liceeni sunt orientaţi spre stânga axei ideologice, reiese din studiu.

Mihaela Nabăr, director, World Vision România: Ei vor un stat protecţionist, un stat care să respecte drepturile şi obligaţiile, un stat care să le asigure bunăstarea.

Drepturile şi libertăţile individuale sunt teme intens dezbătute, aşa că şi opiniile diferă mult. 56% spun NU armatei obligatorii, 55% sunt împotriva cenzurii, iar 76% consideră că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie.

Mihaela Nabăr, director, World Vision România: Tinerii noştri văd şi îşi dau seama foarte clar şi au curajul să spună lucrul acesta, că investiţia în educaţie nu este una suficientă, că în România nu avem o educaţie de calitate, dar nu percep şcoala ca fiind neapărat locul în care învaţă lucruri noi, locul care îi creşte şi care îi dezvoltă ca oameni.

Liceenii nu prea sunt informați despre rolul şi prerogrativele principalelor funcţii politice.

Marcel Bartic, profesor de istorie: Liceeni nu mai au prejudecăți, filtrele ideologice pe care le avem noi. Mi se pare foarte interesantă observația legată de faptul că fetele sunt, într-un procent mai mare, de acord și susținătoare a drepturilor fundamentale, inclusiv pentru minorități, în vreme ce băieții sunt mai degrabă atașați de valori conservatoare.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 575 de liceeni din 34 de judeţe, din toate regiunile ţării, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite