Liberalii, susținuți de PSD, au impus puncte de vedere în cele două Camere, care pot fi trimise către CCR, în judecarea conflictului de constituționalitate. USR PLUS cere dezbaterea moțiunii

14 septembrie 2021, 15:33

Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților au votat un punct de vedere în care recunosc că au încălcat Constituția, cu privire la moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR. Mai exact, admit că semnăturile adunate pe moțiunea de cenzură nu ar fi fost strânse și verificate în mod regulamentar și că Guvernul nu a fost informat în aceeași zi despre depunerea moțiunii. Președintele Senatului a refuzat să semneze raportul și spune că va trimite Curţii un punct de vedere cu totul diferit de cel al Biroului Permanent.

ANCA DRAGU, președintele Senatului, USR PLUS: Ceea ce susține guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut BPR-urile reunite întrunite. Știți că, la început, timp de 4-5 zile nu s-au întrunit aceste Birouri.

FLORIN ROMAN, vicepreședintele Camerei Deputaților, PNL: Decizia aparține colegilor din Biroul Permanent. A fost o informare pe care am făcut-o colegilor din Biroul Permanent, iar în baza acestei informări s-a luat decizia suplimentării ordinii de zi și colegii au luat această decizie prin vot.

Liderii USR PLUS acuză un blat între PNL și PSD, menit să deraieze întregul demers al moțiunii de cenzură. Mai ales că nu a fost posibil plenul reunit al celor două camere, după ce Ludovc Orban, președintele Camerei Deputaților, și-a delegat atribuțiile lui Florin Roman. Iar Constituția cere ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută în termen de trei zile după citire.

IONUȚ MOȘTEANU, purtător de cuvânt USR PLUS: Domnii de la PSD și PNL practic au bătut palma pentru a nu se apăra în fața CCR, pentru că în realitate, știu și dânșii că toată această sesizare a Guvernului pentru această moțiune e doar o înscenare, un pretext pentru a amâna moțiunea după Congresul PNL.

ALFRED SIMONIS, liderul deputaților PSD: Faptul că, președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban, a trimis în a șasea zi, deși era obligat în cinci zile, în prima zi, practic, să trimită la Guvern moțiunea depusă USR și AUR ESTE UN FAPT. Instituția trebuie să se apere atunci când are dreptate.

Textul moțiunii a fost citit joi, 9 septembrie, cu scandal. Parlamentari AUR l-au evacuat cu forța pe Florin Roman de la prezidiul Camerei Deputaților, susținând că ședința trebuia condusă de Anca Dragu. Acum, cele două părți se amenință reciproc cu plângeri penale.

––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi-a asumat, marţi, punctul de vedere emis de Senat cu privire la conflictul juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că a fost o singură propunere în acest sens şi anume ca Biroul permanent al Camerei să îşi asume punctul de vedere adoptat de Bp al Senatului pe tema conflictului juridic.

ACTUALIZARE Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat decizia de a-şi însuşi punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, a declarat, marţi, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL).

Roman a spus că punctul de vedere al Comisiei senatoriale de constituţionalitate, care este unul favorabil poziţiei Guvernului, va fi transmis Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor.

„Eu am informat colegii că mâine avem termen de răspuns din partea Parlamentului, care înseamnă Camera Deputaţilor şi Senatul, şi nu înseamnă un conflict între premier, între preşedintele Camerei şi între preşedintele Senatului. Colegii de la Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat un punct de vedere. I-am întrebat pe colegii mei, dat fiind faptul că mâine expiră acest termen, dacă avem o poziţie comună Camera Deputaţilor şi Senat. Au fost trei propuneri. Colegii de la AUR au propus un punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Cameră. Domnul vicepreşedinte Grindeanu le-a explicat că sunt alte atribuţii ale celor de la Cameră faţă de cei de la Senat. Această propunere a căzut la vot. A fost o propunere din partea colegilor de la USR ca un punct de vedere să fie cu acordul celor de la Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate, această propunere a picat la vot. Şi a fost propunerea de a ne însuşi punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate de la Senat, aprobată de Biroul permanent”, a afirmat Roman, după şedinţa conducerii Camerei.

–––––––––––––––––––––––––––––––-

Situație fără precedent la Parlament, în condițiile în care PNL, susținut de PSD, încearcă astăzi, în birourile permanente ale celor două Camere, să impună un punct de vedere care ar trebui să fie remis de Camera Deputaților și de Senat, un punct de vedere către Curtea Constituțională, pentru ziua de mâine, când este procedura de depunere, în cazul acelei sesizări de neconstituționalitate formulată de Guvernul României împotriva procedurii depunerii ultimei moțiuni de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, a transmis Marius Vulpe, de la Parlament, pentru Telejurnal.

Deja la Biroul Permanent al Senatului s-a dat un text, un punct de vedere, prin care această Cameră legislativă se incriminează pentru faptul că s-ar fi încălcat Constituția în momentul derulării procedurii de depunere a moțiunii de cenzură și ne așteptăm ca dintr-un moment în altul, la Biroul Permanent al camerei, cei de la PNL, susținuți și de PSD și alte partide, să impună un text similar, astfel încât mâine, la CCR să existe un punct de vedere al celor două Camere cum că își recunosc vinovăția în cazul acestui conflict de neconstituționalitate.

În acest moment, la Biroul Permanent al Camerei nu este prezent și președintele Camerei, Ludovic Orban, aflat într-un turneu electoral intern în PNL. Iar la Senat, cei de la USR PLUS, în frunte cu președintele Senatului, Anca Dragu, au preferat să voteze împotriva acestui text, un text care ar fi fost elaborat, potrivit unor surse parlamentare, de senatorul liberal Iuliana Scântei, a trecut prin Comisia de constituționalitate a Senatului, și în acest moment este la Biroul Permanent al Camerei.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS: „M-aș fi așteptat să văd aceeași aplecare către Constituție și de vineri încolo, după ce s-a citit moțiunea în Parlament, din păcate constat că domnul Orban nu mai este foarte atent la Constituție și este din nou atent la campania internă. (Întrebare: Sunt voci în PNL care spun că USR s-ar putea întoarce la guvernare, chiar și cu premierul Florin Cîțu, însă după congresele PNL și USR, d-voastră cum reacționați?) Exclus! Direcția este foarte clară, poziția noastră la fel, suntem gata să refacem Coaliția de guvernare, fără premierul Cîțu”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite