Legile securităţii naţionale, ale educaţiei şi pensiile speciale, pe lista restanţelor legislative
Aproape o mie de noi proiecte de lege au fost depuse în Parlament. Guvernul Ciucă a adoptat peste 340 de proiecte de lege şi aproape 250 de ordonanţe, cele mai multe, de urgenţă.
Nici la randament, Parlamentul nu a stat prea bine. Doar 160 de proiecte au primit rapoarte în comisiile de specialitate.
La Camera, 90 la sută din proiecte de lege aflate în procedură au termenele de adoptare depăşite. Doar 44 iniţiate în acest an, au ajuns pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, spre promulgare. 85 au fost atacate la CCR, iar alte 32 de proiecte au fost trimise Parlamentului spre reexaminare de către şeful statului. La capitolul mari restanţe, legile securităţii naţionale, ale educaţiei şi pensiile speciale figurează la loc de cinste.
Cauzele acestor restanţe legislative sunt multiple.
În schimb, în acest an, aleşii au găsit suficientă voinţă politică pentru a acorda românilor mai multe zile libere. Numărul acestora va creşte anul viitor la 17, după ce s-a decis ca angajaţii la stat să aibă liber în perioada 21-24 ianuarie, când sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române, dar şi câte două zile libere de Ziua Copilului şi în august, de Sfântă Maria.